nieuws

04 dec 2007, 10:10

Groningse politiek in spanning over rapport gemeentelijke dienst en Europapark

Heeft de belangrijke gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening en economische zaken in Groningen ernstige fouten gemaakt bij de financiering van het Europark? Zo ja: wie is daarvoor dan politiek verantwoordelijk? Hebben de wethouders misschien zitten slapen? Of heeft de gemeenteraad van Groningen haar controlerende taak misschien zelf verwaarloosd? Deze belangrijke vragen worden waarschijnlijk grotendeels beantwoord in een rapport dat vanmiddag op het Stadhuis in Groningen gepresenteerd wordt. De politiek houdt de adem in. Alleen SP-wethouder Peter Verschuren heeft tot nu toe al een tip van de sluier opgelicht over de inhoud van het rapport.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In opdracht van de raad en het college van B&W van Groningen is er onderzoek verricht naar het dossier ‘Europapark’. Het onderzoek, bestaande uit drie delen, is gereed en wordt door de drie onderzoekers gepresenteerd.


Bij het Europapark gaat het er om dat er door de gemeentelijke dienst miljoenen aan kredieten beschikbaar werden gesteld, nog voordat de Groningse gemeenteraad daar toestemming voor had gegeven. De vraag is dan hoe dit kon gebeuren, en of er wellicht structureel door deze dienst te onafhankelijk wordt geopereerd. De Groningse dienst heeft in het verleden overigens naam gemaakt als een van de beste gemeentelijke diensten voor ruimtelijke ordening en heeft dankzij de bevlogenheid van gedreven ambtenaren in het verleden in hoge mate bijgedragen aan de kwalitatief hoogwaardige stedenbouw en architectuur in de stad Groningen.

Politiek relletje

Vorige week al leidde de komst van het rapport tot een kleine politieke rel. Hoewel de conclusie nog geheim is liet wethouder Peter Verschuren in het Dagblad van het Noorden weten dat er in het rapport dat vanmiddag openbaar wordt, ‘pittige conclusies’ staan. Tijdens de reguliere raadsvergadering van vorige week werd hem dat zeer kwalijk genomen. Maar burgemeester Wallage iets toen weten dat de wethouder het allemaal niet zo had bedoeld. Maar het Dagblad van het Noorden houdt ondertussen vol dat de wethouder zich wel degelijk inhoudelijk over het rapport heeft uitgelaten.


Coalitie

De uitlatingen van wethouder Verschuren leiden ook tot haarscheurtjes in de coalitie. Althans: GroenLinks fractievoorzitter Drewes de Haan laat in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen weten: ‘Het past niet dat een wethouder alvast op de uitkomst vooruitloopt en daarmee de speculaties een richting geeft.’


Vanmiddag

Vanmiddag zal duidelijk worden hoe de commissie oordeelt over de bij de gemeentelijke dienst gemaakte fouten. Ook zou de commissie onderzoeken of de Groningse politiek uiteindelijk niet zelf schuldig is omdat men onvoldoende sturing of controle heeft gegeven.
In elk geval heeft PvdA-wethouder Frank de Vries gisteren al via Radio Noord laten weten dat het college de politieke verantwoordelijkheid op zich neemt.