nieuws

04 feb 2003, 00:12

Groningse politie stuurt oud-chef Marco ter Harmsel weg

De Hoofdcommissaris van politie in Groningen heeft het hoofd van de afdeling personeelszaken, Marco ter Harmsel, naar huis gestuurd. Dat is vandaag een opmerkelijk bericht in het Dagblad van het Noorden. Ter Harmsel was chef van de politie in de stad Groningen ten tijde van de Oosterparkrellen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het bericht in het Dagblad van het Noorden is Ter Harmsel naar huis gestuurd na een conflict over het personeelsbeleid bij de 1600 medewerkers. Volgens woordvoerder Pieter Boomsma is er sprake van een sterk verschil van inzicht over de te volgen koers en aansturing van de afdeling Personeelszaken. Maar waar die verschillen van inzicht precies op neer komen, is niet duidelijk. Volgens het dagblad zou er sprake zijn van een botsing tussen de gedrevenheid van Hoofdcommissaris Bernard Welten enerzijds en de opvatting van Ter Harmsel die ‘midden tussen de troepen’ zou staan, anderzijds.
Ter Harmsel is overigens al vaker in het nieuws geweest. Hij was de dienstdoende chef op het politiebureau ten tijde van de Oosterparkrellen. Het was onder zijn verantwoordelijkheid dat de politie besloot niet onmiddellijk op te treden in het Oosterpark en eerst versterking af te wachten. Dat zou leiden tot een escalatie van geweld. Beelden daarvan zouden de hele wereld overgaan, waarna er een ongekende bestuurscrisis uitbrak in Groningen.
Bij een reorganisatie bij de Groningse politie in het jaar er op keerde Ter Harmsel niet terug als politiechef, maar werd als Hoofd Personeelszaken.