nieuws

10 jan 2008, 15:03

Groningse politie schort vannacht ‘wandelpatrouilles’ op

Agenten van de Regiopolitie Groningen schorten in de nacht van donderdag op vrijdag tijdelijk hun surveillances te voet door de binnenstad van Groningen op. Dat gebeurt in het kader van acties voor een nieuwe politie cao. De actie duurt van vanavond elf uur tot vrijdagmorgen drie uur, zo heeft een woordvoerder van de politiebonden laten weten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rond dit tijdstip zouden er voetpatrouilles worden uitgevoerd door zes agenten. Deze voeren ’s nachts in Groningen al enige tijd patrouilles uit in het kader van een convenant dat werd gesloten tussen gemeente Groningen, de horeca en de politie. Doel van dit convenant was om door extra inzet van de politie de veiligheid te vergroten.

Volgens woordvoerder K. Fekkes van de actievoerende agenten betekent de actie dat de extra werkzaamheden in het kader van dit veiligheidsconvenant tijdelijk komen te vervallen. Volgens hem blijven de surveillances per auto door Groningen wel gewoon doorgaan. ‘Bovendien hebben wij naar de burgemeester toe de garantie gegeven dat iedereen onmiddellijk toch in actie komt mochten er calamiteiten plaats vinden’. ‘We denken dan ook niet dat onze acties leiden tot een machtsvacuüm. Dan zouden we onszelf bovendien in de vingers snijden, want dan hebben we extra problemen’.

Reactie Wallage


Burgemeester Wallage laat in een reactie weten zich er van overtuigd te hebben dat door de acties de veiligheid in de binnenstad niet in gevaar komt. En dat blijkt vanavond inderdaad niet het geval. Hij heeft met de actievoerende agenten afgesproken in de toekomst overleg met hen te blijven voeren wanneer er in Groningen opnieuw acties worden gepland.