nieuws

06 dec 2001, 00:12

Groningse politie pakt losgeslagen joyridersbende op

De politie Groningen heeft de afgelopen week zeven jongeren tussen de 15 en de 20 jaar opgepakt voor het stelen en vernielen van tenminste 25 auto’s.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onder leiding van een 20-jarige hoofdverdachte hebben de kinderen de afgelopen drie maanden de provincie Groningen geterroriseerd door in huizen en auto’s in te breken en de wagens roekeloos total-loss te rijden. Bovendien heeft de groep ingebroken in een aantal sportkantines. Ook hebben zij getracht gebouwen in brand te steken.
Met de aanhouding heeft de politie 32 ernstige misdrijven opgelost. De schade die door de groep is veroorzaakt wordt geschat op meer dan een ton. De dieven had een bijzondere interesse voor Opel en Golfjes. Wanneer zij een auto hadden bemachtigd, raceten zij er korte tijd mee rond en reden hem daarna total-loss tegen andere auto’s, bomen of palen. Wonderwel raakte geen van de verdachten gewond bij de roekeloze crashpartijen.
Bij zeker één van de diefstallen is ook een vuurwapen gebruikt. Het ging de verdachten volgens de politie louter om de kick. ,,Bij alle inbraken werden ook alleen de autosleutels meegenomen”, aldus een woordvoerder. Hij bevestigt dat alle joyriders al langere tijd bekend bij de politie bekend waren voor meerdere vergrijpen.
Het onderzoek van de politie naar de joyriders heeft een maand geduurd. De groep liep begin november tegen de lamp toen twee meisjes die deel uitmaakten van de bende door een surveillancewagen op heterdaad werden betrapt. Alle verdachten zijn voorgeleid en in bewaring gesteld.