nieuws

05 nov 2002, 00:12

Groningse politie moet groep jongeren temmen met pepperspray

Een bekeuring voor het rijden zonder goede fietsverlichting, leidde maandagavond op de Grote Beerstraat in Groningen tot hevig verzet van een groepen jongeren tegen de politie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie hield een groepje van vier jongens aan, waarvan er drie geen verlichting voerden. Zij kregen te horen dat ze daarvoor een bekeuring kregen. De eerste jongeman, een 15-jarige inwoner van Groningen, gaf meteen een valse naam op, hetgeen al vrij snel duidelijk werd. Hij kon zich niet legitimeren, waardoor hij mee moest naar het politiebureau voor nader onderzoek naar zijn identiteit Dat leverde bij hem grote problemen op. Hij begon zich te verzetten, geholpen door de drie anderen. De situatie werd grimmiger waarna de agenten besloten de 15-jarige te ‘pepperen’ om het verzet te breken.
Dit hielp eventjes, maar even later begon hij zich wederom hevig te verzetten. Een van de andere drie, een 16-jarige jongen uit Groningen, bleef hem helpen. Deze werd daarna ook gepepperd, waarna ze beiden rustig werden en mee konden naar het politiebureau. Daar werd hun verklaring op papier gezet. Onmiddellijk daarna konden ze het politiebureau weer verlaten. De ouders van beide jongens zijn op de hoogte gesteld van het voorval.