Nieuws

Groningse patiënten lopen risico op foute medicijnen

Groningse patiënten lopen het risico dat zij in de avonden, nachten en weekenddiensten verkeerde medicijnen toegediend krijgen. Dit komt doordat niet alle apotheken en apotheekhoudende huisartsen aangesloten zijn op GOSIS, een Gronings digitaal systeem dat medische dossiers bij andere zorgverleners en apotheken inzichtelijk maakt. Dat zegt de overkoepelende patiëntenvereniging Zorgbelang donderdag.


Leestijd: 1 minuut

“Als iemand buiten de normale diensten medicijnen nodig heeft en geen dossier heeft bij de apotheek, kan het gebeuren dat de patiënt iets toegediend krijgt met bijwerkingen of een verkeerde interactie met andere medicijnen”, vertelt voorzitter Haarbolsch van de Groningse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie (KNMP). “Of iemand met bijvoorbeeld hartfalen of kanker krijgt niet de medicijnen die hij op vaste tijdstippen nodig heeft in geval van ziekenhuisopname”, vult Johan ten Hoove van Zorgbelang aan.


De reden waarom nog zo’n tien apotheken en 46 apotheekhoudende huisartsen zijn aangesloten op het systeem, dat sinds 2003 operationeel is, wisselt. “Sommige zeggen dat patiënten ook ’s avonds bij de apotheek terecht kunnen. Maar ze zijn ook wel eens elders in het land. Ook zijn apotheken bang dat concurrenten hun gegevens kunnen zien. Maar de dossiers zijn van de patiënt, daar is jurisprudentie over”, aldus Haarbolsch. Volgens Ten Hoove speelt dit ook bij de apotheekhoudende huisartsen.



Dat iedereen zich toch op het systeem aan moet sluiten, daar zijn beide heren het over eens. “Het is natuurlijk relatief want we hebben eeuwenlang zonder gedaan, maar als het technisch kan dan moet je als zorgverlener het best mogelijke doen”, vindt Haarbolsch. “Het systeem is bovendien niet duur, zo acht- of negenhonderd euro”, aldus Ten Hoove. Om te voorkomen dat er onrust ontstaat onder de Groningse medicijngebruikers, raadt hij iedereen aan een uitdraai van het medicijngebruik te maken. Volgens Ten Hoove hebben inmiddels 20 van de 46 apotheekhoudende huisartsen toegezegd zich op het systeem aan te sluiten.