Nieuws

Groningse ouderen slachtoffer listige babbeltrucs

De politie heeft de afgelopen dagen meerdere meldingen gehad van ouderen die zijn gedupeerd na een babbeltruc. In bijna alle gevallen lukte het de daders na een misleidend gesprek gouden sieraden van de slachtoffers af te nemen. . De meldingen kwamen ondermeer uit Garrelsweer, Groningen, Grijpskerk, Hoogezand, Roden, Kollum en Leeuwarden. De politie heeft de afgelopen dagen meerdere meldingen gehad van ouderen die zijn gedupeerd na een babbeltruc. In bijna alle gevallen lukte het de daders na een misleidend gesprek gouden sieraden van de slachtoffers af te nemen. . De meldingen kwamen ondermeer uit Garrelsweer, Groningen, Grijpskerk, Hoogezand, Roden, Kollum en Leeuwarden.


Leestijd: 1 minuut

De babbeltruc vindt als volgt plaats: Een auto (volgens de melders blauw of grijs) stopt bij een oudere en vraagt de weg. Vaak wordt gevraagd naar een ziekenhuis of dokter. Op het moment dat de oudere man of vrouw de weg wijst, wordt uit “dankbaarheid” een kettinkje om de pols of hals van de oudere persoon gedaan. Door het vingervlug handelen, weet de verdachte echter waardevolle sieraden van de pols of hals te halen. Het kettinkje dat achterblijft is van geen waarde. Het sieraad dat wordt weggenomen daarentegen heeft vaak veel (emotionele) waarde.

Omdat ouderen zich vaak minder bewust zijn van soortgelijke babbeltrucs, is het familie en naasten aan te raden om ouderen voor soortgelijke praktijken te waarschuwen. De politie vraagt bij een soortgelijke waarneming direct te bellen met het alarmnummer 112. Probeer als de gelegenheid er is om een foto van het betrokken voertuig te maken.