nieuws

09 apr 2011, 12:12

Groningse orthopedagoge pleit voor snellere asielprocedure

De kinderen van asielzoekers en vluchtelingen zouden geen tien jaar moeten hoeven wachten op een definitieve uitspraak over hun verblijfsvergunning. Dat betoogt Margrite Klaverboer, orthopedagoge aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) in een reactie op de uitspraak van minister Leers van Immigratie dat de 14-jarige Sahar Hbrahim Gel in Nederland mag blijven. Volgens Klaverboer leidt het lang in onzekerheid zitten in een asielzoekerscentrum tot zware emotionele problemen bij tienermeiden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De orthopedagoge schreef in 2010 een rapport over de psychologische effecten van de vergunningsprocedure op de Afghaans-Nederlandse Sahar. Tegenover het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) geeft ze aan niet op het specifieke geval van Sahar in te kunnen gaan, maar zegt ze wel dat het leven in een asielzoekerscentrum voor meisjes van die leeftijd heel zwaar is, omdat ze zich minder voelen dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten.

Om deze psychische problemen te voorkomen, zouden kinderen van asielzoekers sneller uitsluitsel moet krijgen, zo geeft Klaverboer aan. Ze zegt echter te begrijpen dat het voor de minister erg moeilijk moet zijn om te balanceren op de rand tussen medemenselijkheid en wetgeving.