nieuws

22 jul 2002, 00:12

Groningse oogarts Worst wint Wubbo Ockelsprijs 2002

De Wubbo Ockelsprijs 2002 gaat naar oogarts professor doctor Jan Worst. De oogheelkundige heeft de prijs vooral verdiend met zijn uitvinding van de Artisanlens. Deze lens kan door speciaal opgeleide oogchirurgen worden geïmplanteerd en een bril of ooglens vervangen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ook heeft de jury laten meewegen dat Worst aan de basis staat van een familiebedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een onderneming met meer dan honderd werknemers. Hij is als oogarts werkzaam bij het Oogheelkundig Medisch Centrum Groningen en als onderzoeker bij de Jan Worst Research Group in Groningen.
Worst is de elfde persoon die de prijs in ontvangst mag nemen. De prijs is vernoemd naar de eerste ontvanger, astronaut Wubbo Ockels. Deze kreeg de prijs in 1986 als eerbewijs voor de prestaties die hij eind 1985 heeft geleverd tijdens de ruimtevlucht van de Challenger.
De criteria voor de toekenning van de Wubbo Ockelsprijs behelzen de inventiviteit en creativiteit, de inzet en resultaten van de kandidaat. Worst mag de prijs op 7 november in ontvangst nemen van burgemeester van Groningn Jacques Wallage. Hij krijgt, dan behalve een oorkonde en een kunstwerk van de Groninger Hugo Hol, ook een geldbedrag van tienduizend euro.