nieuws

12 jan 2014, 13:01

Groningse ontwerper maakt opmerkelijke animatie van aardbevingen: nu met geluid

De Groningse webdeveloper en pianist Kor Dwarshuis heeft een opmerkelijke animatie gemaakt, waarin de aardbevingen in Groningen zijn voorzien van een piepje. Het begint allemaal heel rustig, maar eindigt in een onafgebroken gepiep. De animatie is te vinden op:   www.dwarshuis.com/aardbevingen-groningen

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kor Dwarshuis  over zijn animatie:

 

'Ik ben opgegroeid op een boerderij, op een kilometer afstand van een ‘gasvlam’. Vaak werd ik ‘s nachts wakker van het felle licht en het gebulder van een enorme oranje bal aan de hemel als er weer eens overdruk was. Ik kon toen niet begrijpen dat ze al dat gas zomaar de lucht in joegen, maar daar was niks aan te doen, zo was het verhaal. Eigenlijk was ik toen al een beetje kwaad.Nu, jaren later, ben ik nog bozer. Omdat ik graag aan data visualisatie wil gaan doen, besloot ik boosheid om te zetten in iets productiefs: een web-animatie moest het worden.Ik had al iets gemaakt dat de laatste 30 bevingen weergaf, maar dat zinde me niet, ik wilde het hele verloop laten zien, maar ik had geen goeie data. Toen kwam de animatie van Roeland voorbij en ik dacht, verdorie, dat is wat ik wil, maar dan net iets anders, er moest persé geluid bij. Hoe kwam hij aan die data? Weer ging ik zoeken, urenlang heb ik coördinaten van gaswinningsstations zitten zoeken en opschrijven… En de vorm van het gasveld na geprobeerd te tekenen.
 


Toen kwam ik op het forum van het GBB terecht en via forumlid Giedi bij Wim Blanken. Hij was zo vriendelijk om me de weg te wijzen en me te voorzien van de perfecte ‘data-feed’ en plekken waar ik de juiste info kon vinden. Dat zocht ik al tijden. Fantastisch. Uren, dagen, nachten later had ik mijn eigen programmaatje klaar en staat het te snorren op het internet.""

 

 www.dwarshuis.com/aardbevingen-groningen