nieuws

10 jun 2008, 09:09

Oranje-gekte zorgt door slaaptekort voor ongelukken, zegt Groningse onderzoekster

Voetbalfans die lang opblijven om het EK Voetbal te volgen, lopen de volgende dag meer risico op ongelukjes. Dat stelt slaaponderzoekster Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen. (NB: Wij zijn zelf een voorbeeld van die ongelukken, want per abuis verstuurden we eerst een 'lege' Luncheditie! Onze excuses voor het twee keer verzenden. Redactie).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vooral bij kinderen kan dat slaapgebrek leiden tot problemen.. Volgens de onderzoekster kan het slaaptekort al op korte termijn gevolgen hebben. Kinderen die laat opblijven om het Nederlands elftal te zien spelen, kunnen de volgende dag last krijgen van slaperigheid, hyperactiviteit, concentratieverlies of stemmingsproblemen.

,,Kinderen hebben geen mogelijkheid tot uitslapen omdat de meesten de volgende dag weer naar school moeten. Daarnaast kunnen kinderen uit zichzelf niet uitslapen omdat ze over het algemeen vroeg wakker worden. Kinderen zijn van nature geen uitslapers'', zegt Gordijn. Vooral voor kinderen onder de tien jaar oud heeft een nachtje minder slaap gevolgen voor de volgende dag.

Overigens duurt het langer voordat mensen in slaap komen wegens de spanning die een wedstrijd met zich meebrengt. Gordijn raadt voetbalfans daarom aan de dag af te bouwen. ,,Je moet niet op het toppunt van stress proberen te slapen.''