Nieuws

Groningse onderzoekers voorspellen coalitie VVD, PvdA, CDA

De kans is groot dat er een kabinet komt met VVD, PvdA en CDA. Alle andere coalities, waaronder die van VVD, CDA en PVV, zijn minder waarschijnlijk. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en onderzoeksbureau Decide. De kans is groot dat er een kabinet komt met VVD, PvdA en CDA. Alle andere coalities, waaronder die van VVD, CDA en PVV, zijn minder waarschijnlijk. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en onderzoeksbureau Decide. De kans is groot dat er een kabinet komt met VVD, PvdA en CDA. Alle andere coalities, waaronder die van VVD, CDA en PVV, zijn minder waarschijnlijk. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en onderzoeksbureau Decide. De kans is groot dat er een kabinet komt met VVD, PvdA en CDA. Alle andere coalities, waaronder die van VVD, CDA en PVV, zijn minder waarschijnlijk. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en onderzoeksbureau Decide. De kans is groot dat er een kabinet komt met VVD, PvdA en CDA. Alle andere coalities, waaronder die van VVD, CDA en PVV, zijn minder waarschijnlijk. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en onderzoeksbureau Decide. De kans is groot dat er een kabinet komt met VVD, PvdA en CDA. Alle andere coalities, waaronder die van VVD, CDA en PVV, zijn minder waarschijnlijk. Dat blijkt uit onderzoek door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en onderzoeksbureau Decide.


Leestijd: 1 minuut

De onderzoekers onderzochten bij dertig mogelijke coalities in hoeverre de partijen op dezelfde lijn zitten wat betreft onder andere hypotheekrenteaftrek, de AOW-leeftijd en belasting. Ook werd gekeken naar de zetelverdeling en het belang dat de partijen aan hun wensen en breekpunten hechten.

Een coalitie van VVD, PvdA en CDA ligt het meest voor de hand, concludeerden de onderzoekers. Een coalitie van VVD, CDA en PVV ligt minder voor de hand omdat de standpunten van deze partijen op veel gebieden te ver uiteen liggen.

Ook in 2006 maakten de onderzoekers een dergelijke analyse. Toen bleek dat een coalitie van CDA, PvdA, ChristenUnie en Groenlinks het meest voor de hand lag, op de voet gevolgd door een kabinet bestaande uit CDA, PvdA en ChristenUnie.