nieuws

03 jul 2000, 00:12

Groningse onderzoekers verbeteren kunstmatige stemband

Twee Groningse onderzoekers hebben voorzieningen die gebruikt worden voor patiënten bij wie het stemorgaan is verwijderd aanzienlijk verbeterd. Dankzij die verbeteringen kunnen ze spreken met een natuurlijker stemgeluid. Bovendien komt er dankzij de verbeteringen een eind aan het boerend klinken van de kunstmatige stem.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om onderzoek van de promovendi ir. A. Geertsema en ir. M. de Vries die in juli op hun studie aan de Rijksuniversiteit Groningen hopen te promoveren
Een kunstmatige stemband wordt gebruikt door patiënten bij wie, vanwege vergevorderde keelkanker, het strottenhoofd en de stembanden moesten worden verwijderd. Spreken zonder strottenhoofd is alleen mogelijk als de luchtpijp die naar de hals wordt geleid met een vinger of een ventiel wordt afgesloten. Ir. Geertsema verbeterde de huidige ventielen en ontwierp er een stevige verankering voor. Ir. De Vries werkte aan een verbetering van de kwaliteit van de stem. Hij ontwikkelde een siliconen lipje dat fungeert als kunstmatige stemband. De werking er van vertoont grote gelijkenis met een natuurlijke stemband en geeft ook een natuurlijk stemgeluid.
De twee onderzoeken maken deel uit van het project ‘Kunstmatig Strottenhoofd’ dat in 1992 in Groningen is gestart. Dat project moet uiteindelijk leiden tot een implanteerbaar inwendig strottenhoofd.