nieuws

03 feb 2003, 00:12

Groningse onderzoekers geschokt door exploderen ‘’eigen’’ spaceshuttle

Groningse onderzoekers die betrokken waren bij een onderzoek in de spaceshuttle Columbia zijn geschokt door de ramp met het ruimtevaartuig. ‘Dit is onvoorstelbaar en gewoon verschrikkelijk. We voelen een grote verslagenheid’, zegt Janneke Krooneman. Ze is projectleider bij het biotechnologische bedrijf Bioclear dat in de spaceshuttle bacteriën liet onderzoeken tijdens hun verblijf in de ruimte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De onderzoekers waren twee weken geleden nog in Flordia bij de lancering. ‘We voelden ons zeer nauw bij de vlucht betrokken. De zeven astronauten hebben we nooit ontmoet, maar inditrect hadden we wel contact. Via de Europese ruimtevaart organisatie ESA en NASA konden we de astronauten vragen of ze iets wilden doen met onze bacterien tijdens de vlucht’.
Volgens Krooneman zijn de onderzoeers van Bioclear nu vooral bezig met het lot van de astronauten en hebben ze niet nagedacht over de betekenis van de ramp voor hun onderzoek. ‘’Bij zo iets afschuwelijks denk je daar niet aan. Maar langzamerhand begint het nu wel door je hoofd te spoken dat dit ongeluk wel eens verstrekkende gevolgen voor de ruimtevaart en ruimteonderzoek kan krijgen. Want binnen een tijdsbestek van een jaar is het al het zoveelse ongeluk in de ruimtevaart in de wereld’, zegt ze.
Het is al de tweede keer dat een experiment van de Groningers mislukt door een ongeluk in het ruimtevaatuig. Dat was afgelopen najaar ook het geval bij de Russische Sojoez.
Het Groningse bedrijf Bioclear waar Krooneman werkzaam is als projectleider, werkt aan luchtzuiveringstechnieken voor onder meer de industrie. Het experiment in de spaceshuttle was bedoeld om uit te zoeken hoe in de toekomst lucht in ruimtevaatuigen fris kan blijven. Daartoe moest nu worden onderzocht hoe bacterien in de gewichtloosheid van de ruimte hun werk doen.