nieuws

03 feb 2003, 00:12

Groningse onderzoek: hartoperatie pasgeborene kan veiliger

Hartoperaties bij pasgeborenen kunnen veiliger worden uitgevoerd dan nu het geval is. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van F. de Somer aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Nederland worden per jaar zo n 900 kinderen met een aangeboren hartafwijking in de eerste weken van hun leven geopereerd. Daarbij wordt een hart-longmachine gebruikt die de belangrijkste lichaamsfunctie overneemt. Het gebruik hiervan kan voor problemen zorgen omdat de organen van de baby s nog niet zijn volgroeid en het lichaamsgewicht laag is.
Van Somer ontdekte onder meer dat er kleinere canules, buisjes die het bloed vervoeren, kunnen worden gebruikt dan nu het geval is. De grotere varianten brachten het risico met zich mee dat de bloedvaatjes van het patiƫntje verstopt raakten. Ook blijkt het beter te zijn kleine kunstlongen en pompsystemen te gebruiken.
De promovendus zegt niet te kunnen zeggen of zijn bevindingen levens zullen redden. Wel gaat hij ervan uit dat de ziekenhuisopname van de pas geopereerde patiƫntjes verkort wordt. Ook de kans op complicaties wordt kleiner.
Van Somer promoveert op 12 februari.