nieuws

08 feb 2001, 00:12

Groningse ondernemer neemt puinhoop op de koop toe

“Mensen zijn de puinhoop die de aanleg van de gele steentjes veroorzaakte nog niet vergeten,” zegt Michelle Hoekstra (30). Ze verwijst hiermee naar het eerdere project Binnenstad Beter. Dat project heeft Hoekstra, eigenaresse van vier kledingwinkels in het Waagstraatcomplex, toentertijd heel wat klanten gekost. Als de plannen voor de Noordzijde doorgaan, vreest ze voor herhaling. Maar omzetdaling of niet, Hoekstra vindt het hoog tijd dat de Noordzijde gerenoveerd wordt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Toen in het verleden de gele steentjes werden gelegd, was het in de stad een grote puinzooi,” vindt Hoektsra. En, zo redeneert ze, als de stad op de kop staat gaan mensen de stad mijden of liever in een andere stad winkelen. De consequenties van het project Binnenstad Beter staan haar dan ook nog helder voor de geest. “De herbestrating heeft me toen veel klanten gekost. Mensen hebben geen zin om de stad in te gaan als het daar een puinhoop is. Ik denk dat het bij de bouw van de Noordzijde niet anders wordt.” Ze vindt het dan ook belangrijk dat de hinder voor de bezoekers, maar ook voor de winkeliers en inwoners, zo klein mogelijk wordt gehouden. Het is haar alleen niet duidelijk hoe de gemeente dat wil doen.
doorn in het oog

En dat is Michelle Hoekstra een doorn in het oog. “Ik vind het jammer dat de gemeente nooit duidelijk is geweest tegenover de winkeliers. Helaas heb ik zelf ook nooit contact met ze gehad.” Hoekstra zit daarom met vele vragen en onduidelijkheden. “Het is mij niet bekend of er in fasen wordt gebouwd of dat alles tegelijk overhoop ligt. Ook weet ik niet wanneer ze met de bouw gaan beginnen en waar precies.” Volgens Michelle Hoektsra is zij niet de enige die niet goed op de hoogte is gebracht: “Mensen zijn bang voor wat ze te wachten staat wat betreft de puinhoop in de stad. De nieuwe bestrating, maar ook de bouw van het Waagproject zijn mensen echt nog niet vergeten.”
Anneke Miedema, voorlichter van de gemeentelijke dienst RO/EZ, zegt nog niet precies te kunnen zeggen hoelang de bouw gaat duren. “We gaan ervan uit dat de bouw van de parkeergarage ongeveer anderhalf jaar gaat duren. En na vier jaar is de bouw van de binnenstad afgerond, schat ik.” Om de overlast in de binnenstad zoveel mogelijk te beperken, vindt de bouw in fases plaats. “Als je dat niet doet wordt de gehele binnenstad ontwricht, en dat moeten we voorkomen.”
Nieuwe Noordzijde geeft allure

Hoekstra denkt toch dat de onduidelijkheden over de bouw veel mensen tegen doet stemmen. “Als aangetoond wordt dat er niet zoveel hinder van de bouwwerkzaamheden komt, stemmen veel meer mensen voor de Noordzijde en de parkeergarage.” Ondanks deze onduidelijkheden is Hoekstra vóór een vernieuwing van de Noordzijde van de Grote Markt. “De Noordzijde is erg verouderd en een renovatie zal zeker een aanwinst voor de stad zijn,” vindt ze. “De plannen die een ontwikkeling voor de stad betekenen, moet je niet tegen houden. Je moet vooruit denken, een nieuwe Noordzijde geeft extra allure aan Groningen.”
Vooral die extra allure betekent volgens Hoekstra een flinke impuls voor het toerisme. “Als Groningen verder wordt ontwikkeld, komen er meer toeristen naar de stad.” Ook de Bijenkorf, die gepland is aan de Noordzijde, is in de ogen van Hoekstra een echte trekpleister. De aantrekkingskracht van dit warenhuis komt ook de winkels van de onderneemster ten goede. “Als er meer mensen naar Groningen komen, zullen de omzetten van mijn winkels stijgen.” Maar dat geldt voor alle winkels, vermoedt ze. Zelf vindt ze Groningen al een aantrekkelijke stad om te winkelen. “Het is ook een echte stad, en de grootste van de drie noordelijke provincies.”
En bij een grote stad hoort voldoende parkeergelegenheid, vindt ook Michelle Hoekstra. “Elke parkeerplaats meer is welkom. Groningen heeft nog altijd te weinig parkeergelegenheden in de binnenstad.” De parkeergarage hoeft voor Hoekstra niet perse onder de Grote markt maar: “Als de parkeergarage noodzakelijk is voor het doorgaan van de plannen, ben ik er zeker niet op tegen.”
Hoekstra betreurt het dat ze op 21 februari haar stem niet mag uitbrengen. “Ik woon niet in Groningen dus helaas…” Als ze wel mocht stemmen, zou ze zeker voor stemmen, besluit ze.

Marieke Julia Bos