nieuws

11 nov 2002, 00:12

Groningse makers Friese Kameleon winnen persprijs

De Bernlef-studenten die de Friestalige Kameleon-film hebben gemaakt hebben de Friese Persprijs gewonnen van de Vereniging van Friese Journalisten (VFJ). De jury kent de prijs toe aan de filmmakende studenten omdat zij ,,op een originele manier in de bres zijn gesprongen voor de Friese taal en cultuur''.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leden van de Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen maakten de film als grap en protest tegen de Nederlandstalige rolprent van Steven de Jong. Deze gaat volgend jaar in de bioscopen draaien. De studenten vonden dat in de Kameleon-film Fries gesproken moet worden, omdat de verhalen in de boeken van Hotze de Roos zich in Friesland afspelen.
Uitgeverij Kluitman van de Kameleon-boeken en de makers van de Nederlandstalige film wilden na de première in augustus in Groningen verdere vertoning voorkomen en eisten via een kort geding 5000 euro voor elke dag dat de film wordt vertoond. Het geding dient eind november.
De film wordt echter zaterdag meermalen vertoond op het Noordelijk filmfestival in Leeuwarden. De belangstelling van het publiek voor de film is groot. De bedoeling is dat de rolprent ook in Friese dorpshuizen gaat draaien.
Een belangrijk criterium van de prijs is dat de winnaar zich in Friesland moet manifesteren en in het nieuws moet zijn geweest zonder daarbij de pers te zoeken of te schuwen. De prijs, een oorkonde en een medaille, wordt uitgereikt tijdens het persbal op 16 november.