nieuws

10 mrt 2008, 19:07

Gronings leidingwater heeft nu chloorsmaak; bedrijven onderzoeken claims

Bruinig water, en water dat naar chloor smaakt: inwoners van Groningen waren weliswaar blij dat ze maandag weer water kregen, maar ideaal was het water niet dat de kraan uitstroomde. Maar na een dag is het leed geleden, laat het crisisteam weten. Ondertussen onderzoeken bedrijven of ze schadeclaims kunnen indienen, aldus een bakker voor Radio Noord. Bakkers en bedrijven als Hooghoudt konden maandag niet produceren en hebben daardoor een strop geleden. Het Waterbedrijf meldde maandagmiddag:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Er komt weer water uit de kranen in de plaatsen Groningen, Haren, Noordlaren, Glimmen, Eelde, Eelderwolde, Paterswolde en Zuidwolde. Op dit moment controleert het Waterbedrijf Groningen de kwaliteit van dit water. Het Waterbedrijf sluit echter niet uit dat er bacteriën in het water zitten. Daarom blijft het dringende advies om water voor consumptie voorlopig 2 minuten door te koken op 100 graden Celsius.


Bij de breuk kan de waterleiding drukloos zijn geweest. Daardoor kan er grondwater in de leiding zijn gekomen. Uit voorzorg chloreert het Waterbedrijf daarom het water. Het is mogelijk dat kraanwater naar chloor smaakt. Ondanks de toevoeging van chloor, blijft het kookadvies van 2 minuten van kracht.

 Ook is het mogelijk dat er luchtbelletjes in het water zitten of dat het een andere kleur heeft. Het advies bij het koken van water is om een pan te gebruiken in plaats van een waterkoker omdat deze automatisch uitschakelt als het water een kookpunt bereikt. Verder wordt een beroep op inwoners van de betreffende gemeenten gedaan om te letten op mensen in hun omgeving die wellicht extra hulp nodig hebben.


Onderzoek naar waterkwaliteit


Dinsdag zijn de eerste uitkomsten van het laboratorium bekend, en zal meer bekend zijn over de waterkwaliteit. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek is het mogelijk dat het advies om water te koken voor consumptie enkele dagen van kracht blijft.


Prioriteit zorginstellingen


Zorginstellingen, scholen, huisartsen, kinderdagverblijven, sportaccommodaties en zwembaden zijn geïnformeerd en geadviseerd over dit incident. Het UMCG wordt door middel van tankwagens voorzien van schoon drinkwater.