nieuws

24 sep 2002, 00:12

Groningse leden FNV Bondgenoten dreigen massaal lidmaatschap op te zeggen

Noordelijke leden van FNV Bondgenoten dreigen hun lidmaatschap op te zeggen wanneer het hoofdbestuur vasthoudt aan plannen om het noordelijke regiokantoor in Groningen te sluiten. Ook dreigen ze met de oprichting van een nieuwe vakbond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten kondigde onlangs aan dat regiokantoor in Groningen op te willen heffen en de activiteiten voor noord-oost Nederland voort te willen zetten in Deventer en Woerden.
De bedrijfsledengroep van het aardappelzetmeelconcern AVEBE – een van de grootste industriële werkgevers in Noord-Nederland - is in actie gekomen tegen dit voornemen. Volgens deze bedrijfsledengroep is het voornemen van het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten ‘absoluut onaanvaardbaar’. Hij roept de circa 1000 leden van de Bedrijfsledengroep op het protest te steunen. Deze oproep is ook uitgegaan naar 150 andere noordelijke bedrijven. Bij die bedrijven waar ook Bedrijfsledengroepen van FNV Bondgenoten zijn, zijn zo'n 70.000 FNV leden. Het is nog niet bekend hoevelen van hen het protest steunen.
Voorzitter Frits Kramer van de bedrijfsledengroep van AVEBE wijst er op dat de noordelijke leden van FNV Bondgenoten eerder al de sluitingen moesten meemaken van de kantoren in Haren, Assen, Drachten en Leeuwarden. ‘Groningen was en is het laatste kantoor van FNV Bondgenoten in het Noorden, waarbinnen zowel bestuurders als ledenservice operationeel zijn. De afstand vanuit ons gebied naar Deventer is onaanvaardbaar groot voor ons dagelijks werk als kaderlid’. Volgens Kramer zijn de plannen des te meer onaanvaardbaar ‘omdat het eigen vermogen van de bond zodanig geslonken is dat het van onbehoorlijk bestuur zou getuigen als nu nog nieuwbouwplannen uitgevoerd zouden worden’.
De Bedrijfsledengroep heeft het Hoofdbestuur laten weten dat zij een eigen vakbond binnen de onderneming zal starten en dat de leden het lidmaatschap massaal zullen beëindigen als de onaanvaardbare plannen doorgang zullen vinden’, aldus Kramer.