nieuws

03 jan 2008, 10:10

Groningse kunstenaars stellen media aan de kaak

Groninger kunstcollectief SUBstitution exposeert vanaf 14 januari zijn mediaproject Plastique Fantastique in de Centrale Bibliotheek van Eindhoven. Met dit kunstproject, bestaande uit een geënsceneerde fotoserie, kostuums en een artclip, wil SUBstitution op humoristische en soms platte en stereotype wijze de discussie over de invloed van media aanwakkeren. ‘Dat is nodig’, zegt het collectief, ‘want

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:


niets is wat het lijkt. Wij mensen worden de hele dag door beïnvloed’. Om deze stelling te onderbouwen maken diverse artikelen waaronder een artikel over de soap Goede Tijden, Slechte Tijden dat gaat over hoe de makers van deze soap omgaan met hun invloed en met welke invloed ze zelf te maken hebben, onderdeel uit van het project. Om het publiek bij de expositie te betrekken kan het op tal van manieren reageren. Ook Groningers kunnen aan de discussie deelnemen, hiervoor is op de website www.substitution.nl een speciaal forum geopend.

Funest


Plastique Fantastique deed vanaf zijn presentatie de nodige stof opwaaien: ‘De ranzige werkelijkheid, heel realistisch.’ ‘De media creëren een beeld waar de gewone vrouw niet aan kan voldoen, maar waar de gewone man wel in gelooft.’ ‘Ook al kijk ik een half jaar geen tv, er is altijd wel iemand die me wil beïnvloeden met informatie die hij/zij via de media heeft gekregen.’ ‘Zeker als je te kampen hebt met een eetstoornis, is de invloed van de media hierin funest.’ ‘Wat nou schoonheidsideaal? Er zijn belangrijkere dingen dan cellulitisloze benen.’

Gebakken lucht


Voor Plastique Fantastique werkte SUBstitution met volslanke modellen als reactie op de verheerlijking van slankheid als hét ideaal door de media. In de kostuums die verschillende ontwerpers speciaal voor dit kunstproject maakten, is veel gebruik gemaakt van kunststof materialen als tafelzeil, ballonnen, latex en tape, symbolen voor lichaamscorrectie, valse schoonheid, cellulitis en een plastic waarheid.

Tot slot dragen alle modellen pruiken, die de fictieve wereld ontstaan door media-invloed, symboliseren.
Om de discussie op gang te brengen en te prikkelen hebben alle creaties titels die refereren aan teksten op verpakkingsmaterialen van producten en kreten uit de media. SUBstitution wil hiermee zijn creaties op ludieke wijze onder de aandacht brengen en laten zien dat deze kreten niet meer dan gebakken lucht zijn; een poging om invloed uit te oefenen.

Plastique Fantastique was nog nooit in Groningen te zien. Groningen staat echter wel op het verlanglijstje van het collectief.