nieuws

08 mei 2002, 00:12

Groningse komiek brengt ‘Pim: de Musical’

De Groningse cabaretier Arjen Lubach, beter bekend als Slimme Schemer, brengt zaterdagmiddag in het radio 2-programma ‘Spijkers met Koppen’ liederen uit de nieuwe musical ‘Pim’ ten gehore. De parodie op het leven van politicus en columnist Pim Fortuyn is een initiatief van cabaretgroep Op Sterk Water waar hij deel van uitmaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lubach verwierf vorige jaar bekendheid door de hit ‘Jelle’ die hij samen met zangeres Tido opnam. De parodie op het nummer ‘Stan’ van zanger Eminem bereikte een tweede plaats in de hitparades.
Het verhaal van de musical speelt in 2003. Aan de macht is Professor Pim. De politiek is veranderd, Nederland is een andere weg ingeslagen en de sterren van Lijst Fortuyn schitteren aan de bestuurlijke hemel. De man die voor zoveel opspraak zorgde en wiens bloed door velen gedronken kon worden, behaalt 85 zetels in de tweede kamer. Deze absolute meerderheid maakt hem premier en wanneer Koningin Beatrix daarop besluit af te treden, kiest het volk hem als president. Zijn grootste tegenstanders zijn op een enkeling na overstag en met Melkert blijkt best een leuk spelletje golf te spelen. De actie: ‘in elke woonkern een darkroom’ gaf een flinke boost aan de werkgelegenheid.
Pim is in extase. Hier droomde hij al van in zijn stoffige kamertje aan de universiteit van Groningen. Zijn auto’s zijn mooier, zijn macht is groter, zijn hoofd is kaler en wat schetst onze verbazing: Pim is verliefd. Verliefd op Kayed Butròghali, een jonge Marokkaan met een hoofd als een filmster. Omdat het centrum voor uitzetvoorbereiding die avond een kapotte CV heeft, warmt hij zich op in de plaatselijke darkroom. De plaatsvervangende verwarming heet Pim.
Dat liefde veelal niet zonder problemen is ontdekken ze snel: Kayed moet terug naar Marokko. Dat staat in de nieuwe wet die Pim zèlf heeft ontworpen. Het beleid is keihard, maar het hart van Pim zacht. Hij staat voor een onmogelijke keuze: zijn liefde, of zijn land...
Wanneer de musical officieel in première gaat, is nog niet bekend.