nieuws

02 jul 2012, 10:10

Groningse Jet-Stream bij wereldtop met internetvideo technologie

In Groningen is een bedrijf in de ICT-sector actief dat jaar in, jaar uit een sterke groei doormaakt. Het bedrijf heeft zich nu zelfs op wereldniveau een positie veroverd en is daarmee een van de zeer weinige zelfstandige Groningse ondernemingen die daar in zijn geslaagd. Het gaat om het in de Mediacentrale gevestigde Jet-Stream, dat technologie levert waarmee video van zeer hoogwaardige kwaliteit op internet stabiel en haarscherp bekeken kan worden. Slechts zeer weinig bedrijven in de wereld hebben dergelijke technologie ontwikkeld, en vandaar dat afnemers uit tal van landen gebruik maken van de diensten van Jet-Stream.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Jet-Stream heeft daarmee nu een positie vergelijkbaar met die van wereldberoemde bedrijven als Cisco of Alcatel, en doet met haar technologie voor die bedrijven ook beslist niet onder. Jet Stream groeit ieder jaar door, vaak met honderden procenten per jaar.

Oprichter van Jet-Stream is Stef van der Ziel (39 jaar) die er tot zijn eigen verrassing in is geslaagd vanuit het niets in achttien jaar tijd een bedrijf op te bouwen dat internationaal tot de top behoort.
 

Het begon allemaal in 1994 in het jongerencentrum Simplon aan het Boterdiep. Stef van der Ziel werkte er met collega’s Rudo de Jong en Gerard Harens aan de productie van pop-optredens. Ze hadden al eens gehoord van het fenomeen “internet” en tijdens het drinken van een biertje aan de bar besloten ze meer te doen met internet. Volgens sommigen was internet niks en kon het ook ‘nooit wat worden’, maar dat prikkelde hen juist om te kijken of er wel iets mogelijk was. Ze bedachten dat ze een concert in Simplon via Internet wilden uitzenden.


‘Dat vonden we een enorme uitdaging. En inderdaad: het lukte! Onze live uitzending van een optreden van een metal groepje trok maar liefst vier kijkers: twee in Nederland en twee in Amerika. En het was nog zonder geluid, bovendien. Maar wat waren we trots! Ik bedacht dat daar een enorme kans lag, en dat iedereen straks zou kunnen uitzenden, zonder kabel. Ik vond het een mooie uitdaging om daar aan mee te werken.’

 

Na zijn eerste ervaringen in Simplon ging Stef samen met enkele bekenden grotere projecten doen, onder meer om het Noorderslag-festival op internet te zetten. Ook richtte hij samen met deze vijf anderen het eerste internetbureau van Groningen op, Iprecom, dat websites ging bouwen, onder meer voor de IB Groep.
 

‘Dat liep goed, maar persoonlijk vond ik het toch het mooiste om live uitzendingen te verzorgen. Dat was mijn grote ambitie: zorgen voor mooie uitzendingen op internet. Rijk worden is op geen enkel moment een drijfveer geweest. Geld verdienen is geen doel maar een middel. Geld dat werd verdiend werd door ons meteen weer ingezet gebruikt voor “leuke projecten”.


Aldus ontwikkelde Stef van der Ziel zijn kennis die hij gebruikte voor steeds betere uitzendingen van onder meer Noorderslag en Eurosonic via internet.


Van der Ziel zou ook een tijd aan de slag kunnen gaan voor bedrijven als TNO, XS4ALL en CasTel, maar het leek hem uiteindelijk toch het meest uitdagende om een eigen bedrijf op te richten, puur gericht op internet-uitzendingen.


En zo richtte hij in 2003 Jet-Stream op. ‘Ik sprong gewoon in het diepe. Zonder banken of investeerders, maar wel met mijn ideeën.’
Van der Ziel legde contacten met kabelmaatschappijen, omroepen en nieuwkomers zoals Ilse Media en ontwikkelde concepten voor streaming hosting. De omzet van Jet-Stream groeide stevig door: van een ton tot een miljoen in 2006.


‘Dat was wel even wennen, want ik had nooit geld gehad. Maar langzaam begon dat te komen. Ik gebruikte de winst steeds om mijn droom na te jagen: perfecte uitzendingen verzorgen voor internet.’


‘Dat is nog steeds onze kernactiviteit. We hebben nu technologie ontwikkeld om video in HD kwaliteit te tonen via internet, van net zo’n hoge kwaliteit als via de kabel’. Het probleem is dat het internet nooit de schaal en de betrouwbaarheid kan bieden die nodig is voor digitale HD kwaliteit video. Wij lossen dat probleem met slimme logistieke techniek op.


Televisiekijkers weten al enkele jaren hoe scherp beelden van HD kwaliteit zijn, bijvoorbeeld aangeboden door Ziggo. Tot voor kort was het niet mogelijk om dergelijke hoogwaardige kwaliteit ook gegarandeerd via internet te bekijken. ‘Maar we zijn daar nu heel ver mee. Onze technologie daarvoor leveren we al aan dertig providers in de hele wereld. We hebben nu echt een ”state of the art techniek”


Het aantal medewerkers van Jet-Stream bedraagt inmiddels vijftien, en zal eind dit jaar circa twintig bedragen.
 

‘Onlangs kwam het bedrijf Ericsson bij ons om te vragen of we konden samenwerken. Dat zijn we nu gaan doen, en daarom werken we nu aan een project in Rusland, waarbij we voor de grootste telecom provider een videodistributieplatform met een capaciteit van 1 Terabit per seconde bouwen. Dat is echt een gigantische hoeveelheid informatie die we kunnen versturen over het internet, en het is ook een mega-order’, aldus Stef van der Ziel.


Toekomst


Hoe de toekomst er uit ziet, dat weet niemand. Maar Stef van der Ziel heeft er wel ideeën over. ‘De betrouwbaarheid van video via internet gaat enorm toe nemen. Nu gaan mensen wel eens een “filmpje kijken” via internet, maar binnen afzienbare tijd kunnen we hele speelfilms gaan bekijken met dezelfde garanties die digitale kabel biedt. Ik verwacht dat in het jaar 2015 negentig procent van all het dataverkeer op internet bestaat uit video-content’, aldus Van der Ziel.

Terugkijkend op de afgelopen achttien jaar is hij het meest trots op het feit dat hij met niets is begonnen, en nu een internationaal gerespecteerd bedrijf heeft. Voor de komende jaren blijft hij het liefst zelfstandig. Hij wil zijn bedrijf naar een nog hoger plan tillen en uitbouwen.

Maar mijn grootste uitdaging is toch innovatie. Ik ben en blijf een beetje een idealist. Iedereen moet innoveren, de ontwikkelingen gaan razendsnel. Ik hoop dat we mee kunnen blijven doen in de topgroep en dat ze over een paar jaar weer zeggen : ‘Dat heeft Jet -Stream knap geflikt!. Dat zou dan het mooiste compliment zijn dat ik me kan voorstellen’, aldus Stef van der Ziel.