nieuws

09 mrt 2003, 00:12

Groningse hoogleraar dreigt met vertrek na ‘’íntimidatie’’ door justitie

Hij voelt zich geintimideerd door justitie in Nederland. En daarom dreigt een hoogleraar uit Australië Groningen en Nederland te verlaten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse hoogleraar A. Mark heeft de leges voor de verlenging van zijn verblijfsvergunning niet betaald. De Australische onderzoeker protesteert hiermee tegen de manier waarop het ministerie van Justitie buitenlandse wetenschappers behandelt, zo meldt vandaag de Universiteitskrant.
"Ik ben in 1998 gevraagd om hier te komen werken. Maar de manier waarop ik nu door Justitie wordt behandeld is intimiderend." Mark benadrukt dat hij graag in Nederland werkt en zich hier verder prima thuisvoelt. Wat hem ergert is de veranderde mentaliteit bij Justitie. "Ik moet voor mijn verblijfsvergunning nu allerlei gegevens tonen die ze al lang hebben. Anders wordt mijn recht op verblijf ingetrokken. Tegelijkertijd zijn de kosten voor een verblijfsvergunning enorm gestegen."
De hoogleraar betaalt voor zijn hele gezin ruim 1000 euro, volgend jaar oplopend tot 2400 euro. "Buitenlandse aio's met een gezin komen hierdoor in de problemen." Hij voert zijn actie dan ook niet voor zichzelf, verklaart hij. Mark hekelt het politieke klimaat waarin steeds wordt gehamerd op integratie, terwijl de behandeling van buitenlanders die juist in de weg staat.
BRON: www.rug.nl/uk