Nieuws

Groningse hoogleraar: 'Aanpak Britse politie bijna amateuristisch'

Het optreden van de Britse politie bij de bestrijding van rellen is bijna amateuristisch. De politie zou nog veel kunnen leren van de Nederlandse mobiele eenheid (ME). Dat heeft Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen, woensdag gezegd in reactie op het Engelse politieoptreden. Brouwer is ook directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid.


Leestijd: 1 minuut

,,De agenten vechten één tegen één tegen de demonstranten”, zegt hij. ,,De Nederlandse politie zou zich daartoe nooit laten verleiden. Die treedt op als groep met numeriek overwicht, als er al fysiek geweld wordt gebruikt.”

De Britse politie is gewend zo veel macht en middelen tot haar beschikking te hebben dat ze niet getraind is een strategie te ontwikkelen om geweld tegen te gaan, zegt de hoogleraar. ,,Zodanig optreden roept geweld op bij de jongeren.”

Volgens Brouwer worden Nederlandse politieagenten zeer grondig getraind in het gebruik van zo min mogelijk geweld. Als het niet anders kan, wordt pas de ME ingezet. ,,De ME’ers dragen een platte uniformpet. Als de situatie dreigender wordt, zetten ze snel helmen op en wordt de wapenstok zichtbaar gedragen. Politiehonden, en eventueel daarachter een cordon paarden, houden de demonstranten op hun plaats. Ondertussen blijven officieren praten met de demonstranten. Vaak helpt dat. Als het dan toch tot geweld komt, treedt de ME meteen veel krachtdadiger op dan ze in Groot-Brittannië tot nu toe hebben gedaan. De ME’ers vormen een blok en zorgen ervoor dat ze de eerste linies van demonstranten meteen open kunnen breken.”

Hoogleraar Brouwer noemt het verstandig dat de politie in Londen dinsdagavond een overmacht van 16.000 agenten heeft ingezet. ,,De macht van het getal werkt.” Inzet van het leger, zoals hier en daar geopperd wordt, zou naar zijn mening desastreus zijn. ,,Dan mobiliseer je alleen maar meer tegenstand.”