Nieuws

Groningse Grace Meijer ambassadeur voor Pink Ribbon

Grace Meijer uit Groningen is sinds kort actief als de nieuwe ambassadeur in Noord-Nederland voor Pink Ribbon. Dat is een vooral in Amerika zeer bekende organisatie die tal van activiteiten organiseert om geld in te zamelen om borstkanker te bestrijden. Zo is er in juni in Groningen een “Ladies Run”, waarvan de opbrengst ook naar Pink Ribbon gaat. In het blad CityScoop, een uitgave van de Groningen City Club, deze week een interview met Grace Meijer, dat wij hier in de GIC mochten afdrukken. Wat doet Pink Ribbon precies?Grace Meijer uit Groningen is sinds kort actief als de nieuwe ambassadeur in Noord-Nederland voor Pink Ribbon. Dat is een vooral in Amerika zeer bekende organisatie die tal van activiteiten organiseert om geld in te zamelen om borstkanker te bestrijden. Zo is er in juni in Groningen een “Ladies Run”, waarvan de opbrengst ook naar Pink Ribbon gaat. In het blad CityScoop, een uitgave van de Groningen City Club, deze week een interview met Grace Meijer, dat wij hier in de GIC mochten afdrukken. Wat doet Pink Ribbon precies?


Leestijd: 3 minuten

Groningen heeft er een ambassadeur bij gekregen. Nou ja: geen ambassadeur in diplomatieke dienst, maar wel iemand die uitstekend in staat is contacten te leggen en onderhouden. Het gaat om Grace Meijer, oud-bestuurslid van de Groningen City Club en columniste bij de CityScoop. Zij is sinds een half jaar ambassadeur voor Pink Ribbon.

Dat is een organisatie die zich inzet voor het werven van fondsen, die gebruikt kunnen worden in de strijd tegen borstkanker. Met name in de Verenigde Staten – New York – is Pink Ribbon een zeer bekend begrip. Wanneer het aan Grace Meijer ligt zal Pink Ribbon spoedig ook in Groningen en de rest van Noord-Nederland een nog bekender begrip worden. En wie Grace Meijer en haar enthousiasme een beetje kent zal denken dat haar dat vast wel zal lukken.

‘Sinds oktober 2011 ben ik ambassadeur geworden van Pink Ribbon in Noord-Nederland. De functie houdt kortheidshalve in dat ik moet helpen bij het werven van fondsen’, vertelt Grace Meijer. De bekende Nederlandse televisiepresentatrice Quincy Trustful is hoofdambassadeur voor Pink Ribbon Nederland. Grace staat Quincy terzijde voor het Noorden van het land.

De organisatie Pink Ribbon werd opgericht door debekende cosmetica producente Estée Lauder. Zij overleed zelf in 2011 aan de gevolgen van borstkanker. In de staat New York leeft Pink Ribbon enorm: zeer veel inwoners hebben er met een Pink Ribbon Geluksarmband, een soort bedelarmbandje. Dat kon Grace zelf vast stellen, want zij woonde dertig jaar geleden in New York.

‘Mijn werk als ambassadeur houdt in dat ik andere mensen of organisaties in het Noorden help bij het werven van fondsen. Zo geef ik advies wat ze het beste kunnen doen, of als er ergens een cheque aangeboden moet worden, dan neem ik die namens Pink Ribbon Nederland officieel in ontvangst’, vertelt Grace enthousiast. Pink Ribbon Nederland werd opgericht in 2003 en hoopt het begrip ‘pink ribbon’ hier net zo populair te maken als in New York, want daar lopen in de maand oktober zeer veel vrouwen met een roze strikje opgespeld. Ook in de rest van de VS, in de andere grote steden, is het inmiddels een begrip.

Soms zijn er mensen met een familielid dat is overleden aan borstkanker, die ze willen eren door voor de overledene geld in te zamelen. Of er zijn scholen die geld inzamelen voor borstkanker. Na afloop van de actie komt Grace het dan voor Pink Ribbon officieel in ontvangst nemen.

Persoonlijk heeft Grace weinig ervaring met borstkanker: zelf heeft ze deze ziekte gelukkig niet, en ook niet gehad, en ze heeft ook geen mensen in haar directe omgeving die de ziekte hadden. Wel had ze vroeger een vriendin met een moeder die borstkanker had.

Taboe doorbroken

‘Er is gelukkig veel veranderd in de samenleving ten aanzien van borstkanker. Een jaar of tien geleden was het voor veel mensen nog moeilijk te zeggen dat ze borstkanker hadden. Dat taboe is gelukkig doorbroken, mede dankzij Pink Ribbon’, zegt Grace
Mede dankzij het wetenschappelijk onderzoek worden de overlevingskansen ook steeds groter voor mensen met borstkanker.

Ladies Run in juni

Grace Meijer is in elk geval zeer gemotiveerd om zich in te zetten voor Pink Ribbon. De kans is groot dat u in juni de naam Pink Ribbon nog vaker zult horen vallen, want zondag 10 juni is er in Groningen de Gas Terra Ladies Run, een sponsorloop over afstanden van 2,5; 5 of 10 km, waarvan de opbrengst is voor Pink Ribbon.

===

(Met dank aan www.groningencityclub.nl ; Foto: Jan Buwalda )