nieuws

21 sep 2011, 10:10

Groningse gemeentes leggen zich neer bij krimp

Zeven Oost-Groningse gemeentes gaan de inwoners vragen hoe ze het beste om kunnen gaan met krimp. De gemeentes Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde accepteren dat er in hun gebieden steeds minder mensen wonen en gaan samenwerken om de leefbaarheid op peil te houden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze week presenteerden ze samen met de provincie Groningen een ,,,basisplan''. Het plan ligt twee weken ter inzage voor publiek. ,,Naar verwachting is half oktober het definitieve plan klaar'', aldus een zegsvrouw van gedeputeerde Marianne Wesselink (Leefbaarheid, Krimp). Met dat plan willen de gemeentes de leefbaarheid in de regio op peil houden en waar nodig verbeteren.

Als het plan er ligt moeten harde afspraken worden gemaakt tussen gemeentes, maar ook met organisaties in de regio. ,,Denk aan gezamenlijke afspraken over gemeentelijke voorzieningen als voetbalvelden en zwembaden'', aldus de zegsvrouw. Ook het wonen en het onderwijs in de regio worden onder meer tegen het licht gehouden.