nieuws

18 nov 2007, 16:04

Groningse gedetineerde heeft zuurstofgebrek; rechter: zuurstoffles mag

Gedetineerden die last hebben van clusterhoofdpijn, moeten 's avonds en 's nachts direct toegang kunnen hebben tot zuivere zuurstof in hun cel. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Groningen van afgelopen vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een 30-jarige man, die gedetineerd is in de gevangenis in Ter Apel, eiste vorige week via de rechter zuivere zuurstof in zijn cel om zijn extreme hoofdpijn te kunnen stoppen. De Nederlandse staat, verantwoordelijk voor de gezondheid van gedetineerden, weigerde dit. De voorzieningenrechter heeft de gedetineerde echter vrijdag in het gelijk gesteld. Dat heeft de advocaat van de man laten weten.

De man lijdt aan clusterhoofdpijn, een specifieke hoofdpijn met korte en zeer hevige aanvallen aan één zijde van het hoofd. Een snelle behandeling met zuiver zuurstof brengt verlichting. Krijgt hij niet op tijd zuurstof toegediend, dan kampt hij met extreme pijnen en suïcidale neigingen.


De Nederlandse staat ontkent niet dat een zuurstoffles in de cel de beste medische oplossing is, maar vindt het niet veilig. De zuivere zuurstof is brandgevaarlijk en de fles zou kunnen worden gebruikt als wapen. De gedetineerde moest daarom een aanval eerst melden, waarna personeel een fles regelde.

,,De rechter heeft bepaald dat die aanlooptijd medisch gezien onaanvaardbaar is. Wel erkent de rechter het veiligheidsrisico van een zuurstoffles in een cel, maar volgens hem is het niet aannemelijk dat een kleine zuurstoffles gevaar zou opleveren", aldus de advocaat.
De gedetineerde mag alleen een zuurstoffles op zijn kamer hebben als hij niet rookt op zijn cel.