nieuws

11 apr 2002, 00:12

Groningse gedeputeerde: ‘Splitsing Gasunie geen reden tot janken’

De Groningse gedeputeerde voor economische zaken J. Boertjens (VVD) vindt de plannen voor splitsing van de Gasunie vervelend voor Groningen. ‘Maar we moeten uitkijken dat we hier niet iedere keer gaan staan janken als er vervelend nieuws is’. Bovendien is volgens hem lang nog niet zeker dat er door de reorganisatie veel arbeidsplaatsen bij Gasunie verloren zullen gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Boertjens gaat het momenteel redelijk goed met de economie van de provincie Groningen. Dat is volgens hem mede te danken aan Rijkssteun die het noorden krijgt in het kader van het ‘Kompas voor het Noorden’. ‘We hebben de afgelopen tijd klappen moeten incasseren bij reorganisatieplannen van Philips in Stadskanaal, bij Avebe en nu bij Gasunie. Maar hoe dramatisch ook: je moet door de cijfers heenkijken. Er zijn de afgelopen jaren duizenden arbeidsplaatsen bijgekomen, bijvoorbeeld in Stadskanaal, ondanks het verlies van banen bij Philips.
Volgens Boertjens is het beter om ‘schouder aan schouder ‘ te gaan staan, in plaats van om een jankverhaal te houden over het vertrek van de Gasunie.
Overigens is het volgens de Groningse Commissaris Alders geen uitgemaakte zaak dat de reorganisatie ten koste gaat van arbeidsplaatsen. ‘Het bedrijf wordt in drieën gedeeld. Maar dat betekent niet per definitie dat de arbeidsplaatsen verdwijnen uit het Noorden. Minister Jorritsma heeft duidelijk aangegeven dat men rekening houdt met de belangen van het noorden. Misschien draait het er straks wel op uit dat we straks in het noorden twee particuliere bedrijven hebben die zich bezig houden met de handel in aardgas: de NAM in Assen, en een tweede handelspoot in Groningen’.