Nieuws

Groningse econoom voorspelt einde Kredietcrisis

De Groningse hoogleraar ‘International Trade en International macroeconomics’ Steven Brakman voorziet het einde van de Krediet- en economische crisis. Hij heeft gisteren in Groningen aangegeven wanneer de crisis volgens hem voorbij is.De Groningse hoogleraar ‘International Trade en International macroeconomics’ Steven Brakman voorziet het einde van de Krediet- en economische crisis. Hij heeft gisteren in Groningen aangegeven wanneer de crisis volgens hem voorbij is.


Leestijd: 1 minuut

Volgens professor Brakman zal het nog anderhalf jaar duren voor de crisis achter de rug is. Dat betekent dat de recessie in de tweede helft van 2010 afgelopen zou moeten zijn. De crisis heeft dan twee jaar geduurd.

De hoogleraar deed zijn voorspelling bij de opening van een nieuw kantoor van De Haan Advocaten & Notarissen in Groningen.
De voorspelling van Brakman is opmerkelijk omdat hij vrij nauwkeurig aangeeft wanneer de crisis volgens zijn analyse achter de rug is en hij ook een concreet jaar durft te noemen. Hij baseert zijn voorspelling op analyses van het Internationaal Monetair Fonds dat onderzoek deed naar honderden economische crises in de afgelopen vierhonderd jaar.

De huidige crisis is volgens Brakman in hoge mate veroorzaakt door het feit dat er geen goede afwegingen meer werden gemaakt tussen rendementen op investeringen en risico. Investeerders gingen er vanuit dat ze, zelfs bij de meest gedurfde investeringen amper risico liepen en hebben nu duidelijk moeten ervaren dat die droom voorbij is. Hij pleitte er voor om te komen tot groter toezicht op de markten. ‘Alleen met goed toezicht is vrije marktwerking mogelijk’, zo betoogde hij.

Volgens Brakman blijkt uit de studie van het IMF verder dat economisch herstel het best bevorderd wordt door particuliere consumptie en de export. ‘De invloed van overheidsbestedingen is betrekkelijk gering’, zo betoogde hij.