nieuws

11 mei 2002, 00:12

Groningse condoleancesite trekt vijftigduizend bezoekers

Het aantal condoleances op internet voor Pim Fortuyn blijft groeien. Meer dan tweehonderdduizend mensen hadden donderdagmiddag op de twee grootste condoleancesites op internet al het condoleanceregister voor Pim Fortuyn getekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op de website www.pimfortuyn.nl zijn inmiddels ruim honderdvijftigduizend bijdragen geplaatst. Ook op donderdag leek de stroom niet af te nemen. Op de Groningse site www.icondolement.nl is de grootste drukte wel achter de rug. Hoewel de lijst condoleances blijft groeien, blijft de teller rond vijftigduizend steken. Op beide sites ligt het aantal bezoekers echter twee keer zo hoog.
Er zijn inmiddels tientallen internetadressen waar mensen afscheid kunnen nemen van Fortuyn. Ook satirische sites, zoals www.pimdemusical.nl, hebben alle komische teksten van het internet verwijderd en in plaats daarvan een condoleanceregister ingericht.
Op verschillende cabaretsites staan stevige discussies over de rol die cabaretiers in de stemmingmakerij tegen Pim Fortuyn zouden hebben gespeeld. Voor- en tegenstanders van de stelling dat cabaretiers een klimaat zouden hebben gecreëerd waarin excessen als het plegen van een moord konden ontstaan roeren zich onder meer op de website van de cabaretgroep Niet Uit het Raam (www.nuhr.net). Leden van de groep NUHR schreven als repliek op de uitspraken van de politicus De puinhopen van Pim Fortuyn. Het boek is inmiddels uit de handel genomen.
De discussiesite van programma Kopspijkers (www.vara.nl/kopspijkers) is woensdagmiddag uit de lucht gehaald. De redactie, die tijdens Hemelvaart niet wordt bemand, zegt toezicht te willen houden op de site om kwetsende uitspraken direct te kunnen verwijderen. De uitzending van het satirische programma, waarin cabaretier Paul Groot meerdere malen Fortuyn parodieerde, gaat zaterdag niet door. Ook de uitzending van het TROS-programma Dit was het nieuws is opgeschort.
Cabaretiers als Youp van ’t Hek (www.hekwerk.nl), Hans Sibbel (www.lebbisenjansen.nl) en Rooyackers, Kamps & Kamps (www.hebbenjullieerzinin.nl) hebben hun voorstellingen naar aanleiding van de moord deze week afgelast.