nieuws

10 okt 2002, 00:12

Groningse computergebruikers hebben flink last van virus ‘Bugbear’

Groningse computergebruikers zijn de laatste dagen massaal overvallen door het virus ‘Bugbear’. Dat virus zorgt er voor dat de computer geheel op eigen houtje (privé-) emails gaat versturen aan Jan en Alleman. Veel mensen krijgen dus onbegrijpelijke emails. Volgens het bedrijf Exception IT-Services lijkt het alsof men in Groningen nu meer last heeft van ‘Bugbear’ dan van eerdere virussen. In samenwerking met de GIC komt Exception IT-services met een gratis te downloaden anti-virus programma.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Veel Groningers klagen over het feit dat ze merkwaardige mailtjes krijgen toegestuurd, vaak met een privé-karakter. Bij ons komen nu ook meer vragen binnen van mensen die advies willen hebben dan bij vorige virussen’, vertelt Marc Groote van Exception.
Het virus Bugbear is pas sinds 30 september bekend. Men weet niet waar het vandaan komt, mogelijk uit Thailand. Maar bewezen is dat niet. ‘Mensen uit Groningen en omstreken die ons er over bellen zijn wat paniekeriger dan voorheen. Misschien komt dat door de ruime media aandacht. Of door de massalere omvang. Feit is dat we aanzienlijk meer reacties krijgen’, aldus Groote.
Echte reden voor paniek lijkt niet nodig, want er valt zeker wat tegen het virus te doen. Exception is al jaren dealer van Norman Antivirus. Deze fabrikant heeft een zogenaamde 'fix' voor Bugbear beschikbaar dat men gratis kan downloaden. ‘Dat programma maakt de computer eenmalig helemaal schoon en zorgt dus ook dat Bugbear verdwijnt. Maar een permanente oplossing is dat dus niet: om te voorkomen dat je weer door een virus wordt overvallen moet je een goed anti-virus programma aanschaffen’, aldus Groote. Klik hier voor de gratis download.