nieuws

08 feb 2002, 00:12

Groningse computer voorspelt zeven Nederlandse medailles bij Olympische Spelen

Bij de Rijksuniversiteit Groningen is de uitslag van de Olympische Spelen al bekend. Een computer aldaar heeft berekend dat Nederland straks thuis komt met zeven medailles. Dat opmerkelijke bericht brengt zojuist het Nieuwsblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het bericht in het Nieuwsblad van het Noorden zullen de prestaties van de Nederlanders in Salt Lake City achterblijven bij die in Nagano (1998). De krant citeert prof. E. Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen. Prof. Sterken en zijn collega G. Kuper stopten de prestaties van alle landenploegen in een computermodel.
Daaruit rolde dat Nederland straks 2 gouden, 2 zilveren en 3 bronzen medailles inde koffers mee kan nemen. Dat is goed voor een tiende plaats op de landenlijst. In Nagano werd Nederland nog zesde met 5 keer goud, 4 keer zilver en 3 keer brons. Ook meegewogen werden de resultaten van de vorige Winterspelen, de aanwezigheid van bergen in eigen land, de afstand tot de plek van de Spelen, het thuisvoordeel en de sportcultuur. (Meer daarover in het Nieuwsblad van het Noorden van vrijdag).