nieuws

21 nov 2001, 00:12

Groningse communisten letterlijk ziek van actievoeren

Groningse communisten zijn letterlijk ziek geworden van het actievoeren. Vooral in het oosten van de provincie Groningen kijken de communisten nog steeds met trots terug op een vele tientallen jaren oude traditie van actievoeren, met als hoogtepunt acties in de jaren zeventig onder aanvoering van Fré Meis. Maar de laatste communisten die deze traditie ook in de nieuwe eeuw hoog wilden houden zijn er letterlijk onwel van geworden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Engel Modderman, gemeenteraadslid in Scheemda voor de Verenigde Communistische Partij, had twee weken geleden een actie voorbereid ter gelegenheid van de start van de aanleg van de Blauwe Stad in het oosten van Groningen. Daar is een nieuwe villawijk gepland, met honderden koopwoningen temidden van een nieuw aan te leggen meer. Die woningen zijn met een koopprijs van rond de miljoen gulden niet te betalen voor ‘ de gewone man’, reden waarom de communisten in actie wilden komen.
‘Wij wilden op symbolische wijze de democratie ten grave dragen. En daartoe hadden we een lijkkist mee willen nemen. Maar na het beschilderen van de kist met pikzwarte verf voelde ik mij plotseling niet lekker. En nog steeds voel ik me zeer belabberd’, vertelt Modderman. Mogelijk is hij ziek geworden van het inademen van de verfdampen waarmee de kist moest worden beschilderd. In elk geval moest de geplande actie worden afgeblazen, ook omdat Modderman niet in staat was de tractor te besturen die voorop zou gaan in de demonstratie.
Modderman is nog steeds niet lekker. Volgens hem is het niet helemaal zeker of de ziekte van de verflucht is gekomen of dat er iets anders aan de hand is. Maar in elk geval is hij niet van plan de handdoek definitief in de ring te gooien. Integendeel, zodra hij weer beter is wil hij de traditie van communistische strijdbaarheid voortzetten. De Verenigde Communistische Partij is een afsplitsing van de Nieuwe Communistische Partij Nederland en telt in Scheemda twee raadszetels. Modderman hoopt dat dat er na de komende gemeenteraadsverkiezingen een paar meer zullen worden. Maar bij de komende verkiezingscampagne zal hij in elk geval niet de verfkwast hanteren.