nieuws

16 apr 2002, 00:12

Groningse communisten in college met klassenvijand

De communisten van de NCPN in de Oost-Groningse gemeente Reiderland hebben een coalitie gesloten met haar traditionele tegenstander Gemeentebelangen. Reiderland blijft de enige gemeente in Nederland met een communistische wethouder.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het is een historische coalitie. Gemeentebelangen wordt gezien als vertegenwoordiger van de boeren uit de omgeving en de NCPN maakt zich juist sterk voor arbeiders. Volgens NCPN-wethouder H. Heres had de partij niet veel keus. De PvdA wilde eerst haar verkiezingswonden likken en nieuwkomer SP voelde zich volgens Heres nog niet rijp voor collegedeelname. Hevige discussies in de achterban van NCPN en Gemeentebelangen gingen vooraf aan het bereikte akkoord
In januari 1991 viel het college van PvdA en NCPN, toen de communisten zich onverwacht keerden tegen de Blauwe Stad, een ambitieus plan voor de aanleg van een groot meer met luxewoningen in Oost-Groningen. De partij wierp zich vervolgens op als grootste tegenstander tegen de Blauwe Stad, maar zegt de al goedgekeurde plannen niet verder te zullen dwarsbomen.
Voor Heres is het gevormde college een persoonlijke overwinning. Toen hij vorig jaar zijn wethouderpost verloor, schreven regionale en landelijke media voor de zoveelste keer het communisme in Oost-Groningen af. Maar bij de verkiezingen in maart bleef de NCPN met vijf zetels de grootste partij in de raad van Reiderland. “De pers heeft zich weer eens vergist in de steun voor de partij”, constateert Heres tevreden.
De NCPN is in 1992 opgericht door ontevreden communisten, die zich niet konden vinden in GroenLinks. De partij zit nu in de gemeenteraad van Reiderland, het Friese Lemsterland en dit jaar voor het eerst in het Noord-Hollandse Heilo.