nieuws

13 dec 2002, 00:12

Groningse bouwer Koop Tjuchem volgens enquêtecommissie schuldig; andere bouwers ook

Het Groningse bouwbedrijf Koop Tjuchem is schuldig aan het maken van illegale prijsafspraken. Maar dat geldt niet alleen voor Koop, maar ook voor honderden andere bedrijven in Nederland. Dat is de conclusie van de parlementaire commissie bouwnijverheid. Deze werd zojuist in Den Haag gepresenteerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de commissie heeft de overheid in totaal bijna negen procent te veel betaald voor bouwprojecten door onderlinge prijsafspraken van aannemers. Het rapport van de parlementaire enquêtecommissie rapport is hard van toon. Commissievoorzitter Marijke Vos, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks, zei, volgens de de NOS, bij de presentatie dat zij is geschrokken van de ernst en omvang van onrechtmatigheden in de bouw.
Zoals gezegd concludeert de commissie dat Koop Tjuchem schuldig is. Maar uit de openbare verhoren en schaduwboekhoudingen is volgens de commissie gebleken dat zeker 600 bedrijven jaar in jaar uit illegale prijsafspraken hebben gemaakt. De commissie vindt het onthutsend dat de bouwers er heilig in geloofden dat zij niemand kwaad deden met de onderlinge afspraken, terwijl de onderliggende bedoeling overduidelijk tegen de regels was. "Het systeem dient als primair als marktverdeling en heeft onder meer als consequentie prijsopdrijving." (bron: www.nos.nl)