nieuws

11 jul 2002, 00:12

Groningse boeren fors gedupeerd door nieuwe landbouwmaatregelen

Nieuwe landbouwplannen uit Brussel zullen boeren in Nederland tot tienduizenden euro’s per bedrijf gaan kosten. Dat vreest voorzitter Maarsingh van de LTO-groep Akkerbouw, die geschokt is over nieuw beleid dat woensdag vermoedelijk gepresenteerd wordt door EU-commissaris Fischler, maar al eerder deze week naar de brancheorganisatie lekte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voor bijvoorbeeld een aantal akkerbouwproducten die in Nederland geteeld worden zal de prijs mogelijk met vijf procent dalen, zoals voor zetmeelaardappelen. De boerenorganisatie stelt dat als de plannen zo zijn als gevreesd wordt ‘we er recht voorgaan liggen’.
De compensatie voor eerdere prijsdalingen zou zelfs voor twintig procent worden afgeroomd. Dat scheelt boeren, afhankelijk van het gewas, tot vele honderden euro's per hectare. ,,Onbegrijpelijk. We worden geconfronteerd met een nieuw voorstel dat alles op de kop gooit, alles gaat veranderen. Nieuwe, vooral lagere prijzen’’, zegt Maarsingh. ,,We zijn geschokt. Net als de ambtenaren bij Landbouw overigens’’. Het belangrijke landbouwinstrument van de zogeheten gewasgebonden steun zou op de schop gaan. Er komt een ander premiesysteen en boeren zijn voortaan bovendien vrij wat betreft de keuze van hun gewas. ,,Dat is voor een bedrijf als aardappelzetmeelverwerker Avebé funest. Boeren gaan geen fabrieksaardappel meer telen zonder die paar cent per kilo steun. ’’.
De Nederlandse boeren worden hard getroffen door de maatregelen, terwijl kleine boeren de dans ontspringen, of krijgen zelfs extra compensatie, ontdekte LTO. ‘’In ons land hebben we niet zoveel kleine bedrijven meer. In Zuid-Europa des te meer en omdat de steun voor mediterrane producten, zoals noten en olijfolie blijft bestaan, betaalt de Nederlandse boer die in feite. Onze grote boeren betalen straks de rekening’’.
Tevens zou Fischler voorstellen om tien procent van alle akkerbouwgronden tien jaar braak te laten liggen. ,,Een onvoorstelbaar, desastreus slecht plan''.