nieuws

02 jan 2002, 00:12

Groningse bioscopen beleven topkerst

Net als de landelijke bioscopen hebben ook de Groningse filmtheaters een topkerst achter de rug. Pathé (9 zalen) aan het Zuiderdiep ontving de afgelopen week 23 duizend bezoekers en ook Camera (4 zalen) zette met bijna achtduizend bezoekers een recordomzet om.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hierdoor lijken de resultaten voor de Nederlandse bioscopen nog gunstiger uit te vallen dan voor de kerstvakantie al was voorspeld. Met de voorzichtige schatting van een jaartotaal van 23,5 miljoen bezoekers die de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) half december deed zou de bioscoopbranche al het beste jaar sinds 1981 kennen. Dit was het jaar waarin de videorecorder zijn intrede deed en het bioscoopbezoek sterk afnam.
Films die in de kerstvakantie extreem goed scoorden waren familiefilms als The Lord of the Rings: the Fellowship of the Ring (landelijk 400 duizend bezoekers), Harry Potter and the Philosopher’s Stone (400 duizend bezoekers) en Minoes (200 duizend bezoekers). Ook de arthousebioscopen deden echter goede zaken. Relatief klein uitgebrachte films als Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (60 duizend bezoekers) en Familie (10 duizend) trokken de afgelopen dagen ook continu volle zalen.
Door de extreme drukte is de nationale belbios-reserveerlijn de afgelopen dagen regelmatig overbelast en daardoor onbereikbaar geweest.