nieuws

05 jun 2002, 00:12

GRONINGSE BINNENSTAD WEKENLANG IN TEKEN VAN HET BOEK

Liefhebbers van literatuur komen in juni volledig aan hun trekken in Groningen. Want van 5 tot en met 16 juni staat de binnenstad van Groningen in het teken van het boek. Er staan vele festiviteiten op het programma, van optredens van schrijvers, zoals Geert Mak en Gerrit Krol, tot een gezellige boekenmarkt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op woensdag 5 juni wordt de manifestatie ‘De magie van het boek’ feestelijk geopend in het provinciehuis door Hans Alders, Commissaris van de Koningin in Groningen. Ook zal hij bekend maken wie de winnaar is van de wedstrijd ‘Maak je eigen boek!’. Aan deze wedstrijd doen 265 Nederlanders (en zelfs een aantal Belgen) mee. Zij hebben alle tot afgelopen 1 april de tijd gekregen om een ontwerp voor een boek in te leveren. De vijfentwintig beste inzendingen kunnen worden bewonderd in verschillende bibliotheken in de provincie, terwijl het allerbeste verhaal daadwerkelijk zal worden uitgegeven.
Tijdens het festival zijn er vele exposities te bezoeken. Het Groninger Museum laat bijvoorbeeld een selectie zien van haar belangrijkste kunstenaarsboeken, terwijl het Scheepvaartmuseum kaarten en atlassen uit de vorige eeuw tentoonstelt. Onder de noemer ‘Een drukte van belang’ laten de Universiteits Bibliotheek en Groninger Archieven bijzondere en historische boeken zien. En in het Atrium, de hal van de Hazewinkelpers, organiseert het Dagblad van het Noorden een expositie met de Vereniging Oost-Indische Inkt Compagnie, de organisatie van noordelijke illustratoren, striptekenaars en cartoonisten.
De manifestatie wordt in stijl afgesloten. Verscheidene optredens van literaire grootheden en een boeken- en een antiquarenbeurs zullen het afsluitende boekenfestival opsieren. Literatuurliefhebbers mogen zich verheugen op optredens van bekende schrijvers en dichters als Gerrit Krol, Douwe Draaisma, Frank Westerman, Geert Mak, Aafke Steenhuis en Maarten Doorman. Deze optredens worden afgewisseld met een Groningstalig programma, waar verhalenvertellers als Gré van der Veen, Peter Visser en Kees Visscher. Stadsdichter Bart FM Droog is gastheer in een eigen programmaonderdeel met vooral poëzie en muziek.
Op de Vismarkt krijgen ambachtelijke boekbinders en -drukkers gelegenheid hun kunsten te vertonen. In de Der Aa Kerk wordt gedurende het afsluitingsweekend een grote antiquarenbeurs gehouden, terwijl er op de Vismarkt zondag 16 juni lekker rondgeneusd kan worden op de tweedehands boekenmarkt. Op het Harmonieplein worden speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen. Daarnaast is met de middenstand van Groningen (Groningen City Club en winkeliersverenigingen) een wedstrijd ontwikkeld waarbij winkeliers aandacht besteden aan Groninger schrijvers en dichters.