nieuws

08 okt 2007, 11:11

Groningse binnenstad nu officieel 'hotspot'

Groningen heeft als eerste stad in Nederland een draadloos stadsnetwerk. Nuttig voor brandweer en politie, maar ook voor de vele studenten die de stad rijk. Volgens burgemeester Wallage zal het stadsnetwerk snel onmisbaar worden. "Vijftien jaar geleden zagen weinigen het nut in van een gsm. Je kon toch naar een telefooncel? Nu is het leven nauwelijks voor te stellen", vergelijkt burgemeester Wallage in NRC Handelsblad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De proef met het draadloos stadsnetwerk komt voort uit het Akkoord van Groningen, waarin de gemeente, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool in 2004 afspraken een half miljard euro te investeren in technologie.

Het revolutionaire aan het stadsnetwerk is niet zozeer de technologie als de schaal waarop die wordt toegepast. In een groot deel van de binnenstad kunnen studenten van de universiteit en de hogeschool inloggen op hun abonnement en draadloos over het web surfen. Normaal kan dit alleen op zogenaamde hotspots.

Maar het stadsnetwerk is vooral bedoeld voor politie en brandweer. "Je kunt stroomverbruik van straatverlichting beter reguleren of sneller weten wanneer ondergrondse vuilcontainers vol zijn", legt Wallage uit. "En ook de brandweer kan sneller informatie vergaren, zoals plattegronden van panden."

De gemeente denkt na om bepaalde doelgroepen, zoals bijstandsgerechtigden, ook toegang te verlenen tot het stadsnetwerk via een gemeentelijk abonnement.