nieuws

13 jan 2003, 00:12

Groningse bacteriën mee met space shuttle

Een Gronings ruimte-experiment levert volgende week de ruimtedoop op voor een groot aantal bacteriën. Ze zitten in een proefexemplaar van een nieuw type luchtfilter aan boord van een space shuttle. Het is een project van het bedrijf Bioclear, dat werkt aan luchtzuiveringstechnieken voor onder meer de industrie. Het ruimteveer Columbia zal volgende week worden gelanceerd vanaf NASA’s lanceerbasis in Florida.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zulke filters moeten de lucht aan boord van het ISS, het internationale ruimtestation, en toekomstige ruimtevaartuigen naar de Maan of Mars ooit redelijk fris houden. Dat is nu nog een groot probleem, waardoor bijvoorbeeld proeven met dieren lastig zijn.
,,Het experiment moet duidelijk maken hoe bacteriën in de gewichtloosheid van de ruimte hun werk doen’’, zegt directeur S. Keuning van Bioclear. Nu nog wordt lucht in ruimtevaartuigen gefilterd met koolstof. Omdat het in de ruimte brengen met dure raketten van zulke materialen peperduur is wordt naar goedkopere methoden gezocht. ,,Filters die werken met bacteriën kunnen duurzamer zijn, de bacteriën vervangen zichzelf’’.
‘Op aarde’ is de biologische filtertechniek beproefd. In de toekomst zal ze vaker worden ingezet aan boord van bijvoorbeeld onderzeeërs en vliegtuigen.