nieuws

16 jan 2003, 00:12

Groningse bacteriën gelanceerd met space-shuttle

Een groot aantal bacteriën uit Stad is zojuist de ruimte in geschoten. Ze maken deel uit van een Gronings experiment met een nieuw type luchtfilter aan boord van de spaceshuttle Columbia. Het is een project van het bedrijf Bioclear, dat werkt aan luchtzuiveringstechnieken voor onder meer de industrie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de publiciteit moet het experiment van de Groningers het ruimschoots afleggen tegen een van de astronauten aan boord van Columbia. Het is een historische shuttlevlucht door het meevliegen van de eerste astronaut uit Israel. Hij neemt een bijzonder aandenken mee. Het gaat om een tekeningetje van een 14-jarige jongen die de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog niet heeft overleefd.
De Israelische deelname was er medeoorzaak van dat de Amerikaanse luchtmacht het lanceergebied in Florida met straaljagers bewaakte. Het ruimteveer zal zestien dagen in de ruimte blijven voor een wetenschappelijke missie. Aan boord zijn zeven astronauten. Aanvankelijk zou de bemanning voor het eerst in de geschiedenis van het ruimtevaartprogramma geheel uit vrouwen bestaan. Omdat dit teveel op een publiciteitsstunt zou lijken is daar uiteindelijk vanaf gezien.