nieuws

05 sep 2002, 00:12

Groningse astronomen bouwen dure ruimtedoos

Bij de Groningse vestiging van de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON) wordt vrijdag 13 september begonnen met de bouw van zeer geavanceerde ruimtedoos.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) woensdag bekendgemaakt. Het apparaat wordt HIFI genoemd, een Heterodyne Instrument for Far Infrared. De doos, die het geboorteproces van sterren gaat doorgronden, moet in 2007 met een Europese raket de ruimte in worden gelanceerd.
De HIFI heeft ongeveer de afmetingen van een flinke campingkoelbox en weegt niet meer dan zeventig kilo. Aan de constructie van de doos werken in totaal 25 wetenschappelijke instituties uit twaalf landen mee. De kosten van het hele project bedragen 150 miljoen euro.
Het apparaat zal samen met twee andere geavanceerde meetapparaten het wetenschappelijke hart vormen van de Herschel Space Observatory, een infrarood satelliet die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in 2007 moet worden gelanceerd. Het ruimteobservatorium wordt op minimaal 1,5 miljoen kilometer van de aarde gestationeerd. Vanaf dat punt kunnen de sterrenkundigen de vorming van nieuwe sterren uit ijle wolken gas en stof goed bestuderen.