nieuws

12 feb 2003, 00:12

Groningse asielzoekersgemeenten dienen claim in tegen COA

Vijf Groningse gemeenten met asielzoekerscentra die vervroegd moeten sluiten, dienen een schadeclaim in bij onder meer het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Volgens de gemeenten heeft het besluit tot sluiting hen overvallen en komen ze daardoor voor hoge kosten te staan waar ze geen rekening mee hadden kunnen houden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om de gemeenten Stadskanaal, Siddeburen, Veendam, Grootegast en Uithuizen. Volgens wethouder J. Warris van Stadskanaal heeft zijn gemeente aanzienlijk schade door het onverwachte besluit .
‘Wij hebben hier in Stadskanaal twee jaar geleden een asielzoekerscentrum ingericht voor een periode van vijf jaar. Daar hebben we nieuwbouw voor gepleegd en in geïnvesteerd. Door het plotselinge besluit van het COA lopen we de komende jaren huurpenningen mis. En daarom lijkt een schadeclaim ons niet meer dan terecht’, aldus Warris.
Door het besluit om de asielzoekerscentra te sluiten zal het aantal agenten in de provincie Groningen volgens de wethouder ook dalen. In verband met de komst van asielzoekerscentra had Groningen 25 man extra gekregen. ‘We zullen onze zorgen daarover kenbaar maken aan korpsbeheerder Wallage van de Regiopolitie Groningen’. Ook vindt hij een vergoeding aan zijn gemeente op zijn plaats omdat Stadskanaal nu wachtgeld moet gaan uitkeren aan onderwijzend personeel dat was aangesteld in asielzoekerscentra.