nieuws

29 apr 2009, 09:09

Groningse asielzoekers winnen landelijke aanmoedigingsprijs

De Asylum Seekers Refugee Aids Group (ASERAG) uit Groningen heeft tijdens het ‘Gekleurde Gekte-congres’ in Den Haag de Avicennaprijs uitgereikt gekregen. Deze aanmoedigingsprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een zorgverlener of instelling die heeft bijgedragen aan de verbetering van de zorg voor allochtonen. Aan de prijs is een bedrag van 1500 euro verbonden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

ASERAG werd in 2002 opgericht door een groep asielzoekers in Groningen. ASERAG staat voor Asylum Seekers Refugees Aids Group en werd in 2002 opgericht door een groep asielzoekers in Groningen. Aanleiding waren de verontrustende cijfers over nieuwe hiv-infecties onder asielzoekers en vluchtelingen. Samen met GGD Groningen en de stichting Medische Opvang Asielzoekers (MOA) ontwikkelden zij een methode om het thema soa/aids bespreekbaar te maken en voorlichting te geven.

In asielzoekerscentra geven zij theatervoorstellingen, organiseren ze informatiemarkten en houden ze één-op-één gesprekken. De methode is inmiddels opgenomen in het landelijke basispakket soa/hiv-bestrijding asielzoekers en wordt ondersteund door Soa Aids Nederland/Aids Fonds en GGD Nederland.