Nieuws

Groningse ambulances rijden met Boussignac-maskers

De ambulances in Groningen zijn als eerste in Nederland voorzien van ‘Boussignac-maskers’. Deze zuurstofmaskers zijn bedoeld om patiënten met hartfalen snel te beademen. Dat maakte AmbulanceZorg Groningen vanmorgen bekend.


Leestijd: 1 minuut

De maskers duwen het vocht terug dat in de longen komt als de hartkamers van patiënten hun werk niet goed doen. Hiervoor is een gewoon zuurstofmasker niet toereikend omdat dit alleen beademt. Het Boussignac-masker werkt met overdruk, waardoor het vocht terug de bloedbaan ingeduwd wordt. Voorheen was dit masker pas beschikbaar als de patiënt in het ziekenhuis aankwam.



AmbulanceZorg Groningen heeft de maskers een jaar lang getest of ze goed werkten, of verpleegkundigen ermee om konden gaan en of de patiënten er baat bij hadden. Nu blijkt dat het Boussignac-maskers op alle punten goed scoren, blijven ze bij de standaard ambulance-uitrusting horen.



Boussignac-maskers worden in andere landen al langer in ambulances gebruikt, met name in Zuid-Europa. Waarom ze in Nederlandse ambulances niet eerder gebruikt werden, heeft een aantal redenen. ,,Ten eerste duren verbeteringen altijd lang. Ten tweede waren ze niet in de standaard richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie opgenomen. En bovendien is er een aantal technische verbeteringen doorgevoerd. Vroeger was er een compressor nodig, nu is een zuurstofflesje voldoende waardoor het masker makkelijk toepasbaar is”, aldus een woordvoerder van Ambulancezorg Groningen.