nieuws

02 sep 2011, 10:10

Groningse advocaten moeten terugbetalen na fraude

Twee Groningse advocaten van het advocatenkantoor Tiebout, die jarenlang op grote schaal hebben gefraudeerd met overheidsgeld, moeten ongeveer 300.000 tot 400.000 euro terugbetalen. Dat heeft staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Jusitie geantwoord op Kamervragen van PvdA'er Tjeerd van Dekken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De advocaten hadden meer zaken met rechtsbijstand behandeld dan is toegestaan. Ze omzeilden de maximum norm van 250 zaken per advocaat door extra aanvragen op naam van een niets vermoedende kantoorgenoot te zetten.

In totaal zou het gaan om 450 zaken, waarbij elke aanvraag tussen 800 en 1000 euro aan overheidsgeld waard is.

De Raad voor de Rechtsbijstand onderzoekt momenteel om hoeveel zaken het precies gaat. Staatssecretaris Teeven liet weten dat de Raad alle ten onrechte vergoedingen zal terugvorderen.

Volgens Teeven is het subsidiestelsel van rechtsbijstand zelf niet benadeeld, maar hadden de zaken door advocaten moeten worden behandeld die nog niet aan het maximum zaten.

De Raad voor de Rechtsbijstand heeft aangifte gedaan tegen de frauderende advocaten. Ze moeten zich verantwoorden bij zowel de straf- als de tuchtrechter.