nieuws

28 nov 2001, 00:12

Gronings voedseltransport Roemenië onderschept na valse beschuldiging over dioxine

De politie in Roemenië heeft een grootschalig voedseltransport vanuit noord-Nederland onderschept na een vasle beschuldiging dat er in de melkpoeder dioxine aanwezig zou zijn. De levensmiddelen in een hoeveelheid van 20 ton en met een waarde van circa 250.000 gulden, zijn door de Roemeense politie in beslag genomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de organisator van het transport gaat het om een valse beschuldiging door een onbekende die de organisatie in diskrediet wil brengen. Dat de beschuldiging zeer onterecht is, blijkt volgens de organisatie alleen al uit het feit dat er in het transport in het geheel geen melkpoeder aanwezig is.
Het betreft een transport van de stichting 'Groningen-Friesland-Drenthe voor Roemenië’. Deze organisatie stuurt al tien jaar lang hulpgoederen naar Roemenië. Volgens woordvoerder Jan Kragt was er vorig jaar voor het eerst sprake van dat een onbekende de organisatie in een kwaad daglicht wilde stellen in Roemenië. Er werd toen vanuit Nederland namelijk een nep-fax verstuur, namens de politie in Leeuwarden, waarin stond dat er in het transport met dioxine vergiftigde melk aanwezig was. Die fax bereikte de politie in Roemenië te laat, en had daarom geen gevolgen. Maar om valse beschuldigingen te voorkomen besloot de organisatie dit jaar maar geen melkpoeder mee te sturen.
Het transport bestond dit jaar dan ook vooral uit levensmiddelen als rijst of macaroni en producten als zeep, tandpasta en toiletpapier. Tot ontsteltenis van de organisatie werd het transport, dat vorige week maandag was vetrokken, donderdag toch door de politie in Roemenië in beslag genomen. Volgens de Roemenen was er een fax binnen gekomen van de Regiopolitie Drenthe, waarin stond dat er in de melkpoeder dioxine bevat. Ondanks het feit dat er in het transport geen melkprodukten zaten werd het toch in beslag genomen. De lege vrachtwagens zijn inmiddels begonnen aan de thuisreis naar Nederland.
Woordvoerder Kragt heeft geen idee wie er achter de beschuldigingen zit. ‘Wie haalt het nu in zijn hoofd om onze transporten op deze manier te ondermijnen’. De organisatie gaat er vanuit dat de inhoud van het transport als verloren kan worden beschouwd. Voor de maand maart staat er opnieuw een transport naar Roemenië gepland, maar het is nog niet zeker of dat nu ook nog door gaat.