nieuws

06 mei 2010, 16:04

Gronings theater tussen echte Grunninger blaarkoppen

Van 7 tot en met 25 september 2010 speelt Overmorgenland, een nieuw theaterinitiatief van theatermaker en beeldend kunstenaar Michiel Johannes Jansen, in het Groningse Enumatil een voorstelling temidden van een kudde Groninger Blaarkoppen. De voorstelling Blaarkoppen vertrekt vanuit C.O. Jellema’s sonnet ‘Ontmoeting met een blaarkop’ en vertelt over mensen, koeien en andere dieren, de werking van het geheugen, het veranderende landschap en over hoe de natuur ook naar ons kijkt. Blaarkoppen zijn een oud runderras met een lange geschiedenis in het Groninger landschap, maar ook op andere plaatsen in Nederland en Vlaanderen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Na de Tweede Wereldoorlog is het ras door de onverstoorbare houding van een klein aantal stoere boeren in leven gebleven.
De gedichten en essays van C.O. Jellema (1936-2003) roepen vragen op over waarnemen, herinneren, denken en voelen. Vanachter de schrijftafel benaderde Jellema de wereld door uit het raam te kijken, naar binnen te keren en heel precies zijn gedachten en observaties te noteren. Zijn poëzie en essays zijn fijnzinnig en staan los van alle naoorlogse poëzieontwikkelingen.

De voorstelling speelt in september onder de rook van Groningen, in de weilanden van de boerderij Ande Niedijk in Enumatil. Daar waar de blaarkopkoeien wonen. Volgend jaar gaat de voorstelling op tournee naar de landerijen rond Utrecht en de abdij van Westmalle in Vlaanderen. De makers willen met deze voorstelling het werk van C.O.
Jellema onder de aandacht brengen en de bezoekers in een geënsceneerde omgeving midden in het weiland de verhalen en de gedichten laten beleven.

Initiatiefnemer Michiel Johannes Jansen schrijft en regisseert, actrice Veerle van Overloop speelt. Schrijfster Sanneke van Hassel verzorgt de dramaturgie. Van Overloop werkte jarenlang bij het Noord Nederlands Toneel en is nu freelance actrice en dramaturge bij Club Guy & Roni. Van Hassel publiceerde twee verhalenbundels, in augustus 2010 verschijnt haar romandebuut Nest (De Bezige Bij).

Overmorgenland
Michiel Johannes Jansen was tot 2009 als maker en vormgever verbonden aan theatercollectief ’t Barre Land in Utrecht. In 2009 richtte hij Overmorgenland op waarmee hij onopgemerkt repertoire op ongekende plaatsen tot stand wil brengen. Blaarkoppen is het eerste project van Overmorgenland.

Kijk voor de speellijst, meer informatie over de makers en voorstelling of over Overmorgenland op www.overmorgenland.nl. Vanaf half augustus kan men via deze website ook kaarten reserveren voor de voorstelling.
Blaarkoppen wordt financieel mogelijk gemaakt door het NFPK+, SNS REAALfonds, VSBfonds, Kunstraad Groningen, PBCfonds, JM fonds, J.B.
Scholtenfonds en het LIRA fonds.

 

(Foto: Herman van Bostelen)