nieuws

12 mrt 2003, 00:12

Gronings slachtoffer bom nu zelf verdacht van aanslag

Johannes V. het slachtoffer dat in 2000 verminkt raakte bij een bomaanslag op de A28 bij Nunspeet, is dinsdag zelf aangehouden op verdenking van een soortgelijke aanslag. Dat heeft de politie woensdag bevestigd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De 48-jarige inwoner van ‘t Zandt zou in september 2001 een handgranaat hebben geplaatst onder een geparkeerde auto van een inwoner van het Groningse Scheemda. Het mechanisme had tot ontploffing moeten komen op het moment dat de auto weg reed. Uit technisch onderzoek bleek dat het mechanisme goed was aangebracht, maar door toeval niet af ging. Omdat de eigenaar van de auto geen vijanden had, houdt de politie er rekening mee dat de granaat onder een verkeerde auto is geplaatst.*
Johannes V. raakte ruim twee jaar geleden bij een bomaanslag op zijn auto op de A28 bij Nunspeet een onderbeen en een voet kwijt. Zijn 10-jarige zoontje dat bij hem in de auto zat bleef wonderwel ongedeerd.*
Ondanks een grootschalig onderzoek van een twintigkoppig rechercheteam en een beloning van 50.000 euro voor de gouden tip, is de zaak nooit opgelost. Ook nadat vrienden van V. het bedrag verhoogden tot 250.000 euro volgde er geen gouden tip. Uit angst voor nieuwe aanslagen parkeerde V. zijn auto lange tijd in een hermetisch afgesloten zeecontainer.
De man, die in de regio ook wel bekend staat onder zijn alias De Viking, zat ooit een celstraf uit van 3,5 jaar voor handel in drugs. Ook werd hij veroordeeld voor wapenbezit.