nieuws

26 aug 2008, 20:08

Groninger rechtbank schaft eeuwenoude traditie af

Het 'hekje' verdwijnt definitief uit de Nederlandse rechtspraak. Het gaat om een hekje waar verdachten achter staan bij het begin van een strafzaak. De Groningse rechtbank is de laatste in Nederland waar dit hekje nog wordt gebruikt, maar na 1 september verdwijnt het ook daar, aldus dinsdag een woordvoerder van de rechtbank in Groningen.(Op de foto de vroegere zittingszaal)

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het hekje in de Groningse rechtbank is nu de plek waar verdachten letterlijk terecht staan. Staande op deze plek krijgt de verdachte te horen waar de officier van justitie hem van verdenkt. Pas nadat de rechter een teken heeft gegeven mag de verdachte gaan zitten.


De Gronings rechtbank heeft de traditie van het staan achter het hekje in ere gehouden om de verdachte ook fysiek te laten voelen dat hij of zij terecht staat.

Maar omdat andere rechtbanken in Nederland dit gebruik hebben afgeschaft hebben de Groningse rechters onlangs vastgesteld dat er sprake is van rechtsongelijkheid. Om die reden hebben ze daarom nu besloten het gebruik van het hekje af te schaffen. Het hekje zal niet verwijderd worden maar verdachten kunnen vanaf 1 september meteen gaan zitten.